Revisionsrapporter direkt till riksdagen
Riksrevisionen ska lämna sina granskningsrapporter direkt till riksdagen. De ska inte som nu först gå via regeringen, föreslår en utredning.
Riksrevisionsutredningen har följt upp reformen från 2003, då Riksrevisionen tog över granskningarna över hur de statliga pengarna används.
Ett av utredningens förslag kräver bland annat en ändring i regeringsformen. Det gäller om den nuvarande styrelsen byts ut mot ett inynsråd, Riksrevisionens parlamentariska råd, som i så fall väljs av riksdagen. Rådet ska ge riksdagen insyn i Riksrevisionens verksamhet och vara samrådsorgan mellan riskdagen och riksrevisorerna.
Utredningens motivering till den förändringen är att Riksrevisionens styrelse förlorar sin uppgift om tre av utredningens förslag går igenom:
I dag rapporterar regeringen om granskningarna i budgetpropositionen och det, anser utredningen, leder till att det tar för lång tid från det att en granskning publiceras och tills den blir ett riksdagsärende. Dessutom tycker utredningen att riksdagen ska ha motionsrätt på granskningarna.
Det tredelade ledarskapet för Riksrevisionen har inte fungerat som tänkt, konstaterar utredningen. Att som i dag ha en tredelad ledning har gjort beslut och ansvar otydliga och skapat en ineffektiv och dyr överbyggnad inom organisationen.
Därför föreslår man att beslutsrätt över Riksrevisonens organisation, arbetsordning, ekonomi- och personaladministrativa föreskrifter flyttas över till en av riksrevisorerna. En revisor får därmed ett utökat administrativt ansvar. Detta förslag kräver att riksdagsordningen och Riksrevisionens instruktion ändras.
Fattas beslut om ändringarna under 2009 kan de enligt utredningen träda i kraft året därpå.
Fakta
År 2003 ersattes Riksrevisionsverket av Riksrevisionen. Den är en myndighet under riksdagen och leds av tre riksrevisorer som riksdagen väljer på sju år. Riksrevisionen har hittills letts av en styrelse där alla riksdagspartier finns företrädda
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.