Revisionskritik mot myndigheter

ÅRSREDOVISNINGAR2010-03-24

Riksrevisionen slår ner på tolv statliga myndigheter efter att ha granskat drygt 250 årsredovisningar. De allra flesta får alltså godkänt.

Riksrevisionen är klar med den årliga revisionen av de statliga myndigheternas årsredovisningar. Myndigheten anser att den övervägande delen av de drygt 250 årsredovisningarna i allt väsentligt ger en rättvisande bild av verksamheten. Men tolv myndigheter bedöms inte ha gjort en korrekt redovisning av sin verksamhet och får därför invändning i sin revisionsberättelse. Ytterligare fyra myndigheter har fått en upplysning i anslutning till revisionen.

Statistiska centralbyrån, SCB, får kritik för att de allvarliga fel som upptäckts i flera statistikprodukter inte beskrivs i årsredovisningen, Riksrevisionen saknar också redogörelse för vilka konsekvenser felen får. SCB har inte heller redogjort för om tillräckliga åtgärder vidtagits eller risken för fortsatta fel.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har inte tydligt definierat sina uppgifter och prestationer utifrån instruktion och lagar i sin årsredovisning.

Riksantikvarieämbetets anslagsredovisning stämmer enligt revisionen inte överens med den underliggande redovisningen.

Statens energimyndighet har underlåtit att redovisa tillgångar på 391 miljoner kronor i balansräkningen.

Invändningar i revisionsberättelsen får också Energimarknadsinspektionen, Försvarshögskolan, Kungliga konsthögskolan, Rymdstyrelsen, Statens maritima museer, Uppsala universitet, Avvecklingsmyndigheten för Verket för förvaltningsutveckling och Avvecklingsmyndigheten för ombudsmännen mot diskriminering.

Upplysningar i Revisionsberättelsen har Socialstyrelsen, Sida, Kammarkollegiet och Sametinget fått. Sametinget har överskridit sina av regeringen tilldelade medel med 4,2 miljoner kronor, och dessutom överskridit bemyndiganderamen med 4,9 miljoner.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA