Revision av representation
I den årliga revisionen av statens myndigheter kommer Riksrevisionen att ha ett ökat fokus på frågor som kan vålla förtroendeskada, bland annat den interna representationen.
Riksrevisionens granskningsplan för 2012/2013 innehåller tio strategier. En del av dem har varit i fokus tidigare år, medan en del är nya och kan komma att tillämpas flera år framåt. Myndigheten kommer enligt planen att öka sitt fokus på myndigheternas ansvar för en god hushållning med statens medel, bland annat mot bakgrund av de senaste månadernas diskussion om intern representation.
Utgångspunkten är den regel i myndighetsförordningen som föreskriver att myndighetsledningen ansvarar för en god hushållning med statens medel. I detta ansvar ingår den interna representationen, men detaljerade regler om vad som kan anses vara tillåten omfattning saknas, konstaterar Riksrevisionen.
”Samtidigt som detta skapar förutsättningar för nödvändig anpassning till den enskilda myndighetens förutsättningar innebär det vissa risker för att olika värderingar och skilda myndighetskulturer i allt för stor utsträckning påverkar vad som anses vara en lämplig nivå för internrepresentation”, skriver de tre riksrevisorerna i sin granskningsplan.
De tio övergripande strategierna omfattar offentliga finanser, infrastruktur, försvarets förmåga, klimatfrågor, staten på marknaden, integration, hälso- och sjukvård, skolan, pensionerna och medborgarnas behov.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.