Rekrytering till toppjobb kan bli hemlig
Extern annonsering av statliga toppjobb har inte gett önskat resultat. Därför vill regeringen utreda om ansökningshandlingarna ska hemligstämplas.
Inför valet förklarade allianspartierna att de ville göra utnämningspolitiken mer öppen om de kom i regeringsställning. Enligt uppgifter i Aktuellt har regeringen sökt 47 myndighetschefer sedan den tillträdde hösten 2006. I 31 fall har tjänsterna annonserats externt.
Men regeringen är inte nöjd med resultatet. Därför har man gett Thomas Rolén, president vid Kammarrätten, i uppdrag att utreda om det ska införas regler som gör det möjligt att hemligstämpla ansökningshandlingarna. Utredningen ska vara klar 1 februari 2009.
Kommun- och finansmarknadsministern Mats Odell skriver i ett pressmeddelande att det finns ”indikationer på att personer avstår från att ge sitt intresse till känna. Detta kan bero på att man vill värna den personliga integriteten och inte riskera sin nuvarande befattning”.
Riksdagens utredningstjänst har undersökt hur många chefsbefattningar som annonserats externt sedan oktober 2006 inom Mats Odells eget fögderi, finansdepartementet.
Nio nya landshövdingar tillsattes under perioden. Ingen av tjänsterna var utannonserade. Ytterligare fyra myndighetschefer har anställts. Två av tjänsterna var utannonserade, men i ett fall anlitades ändå en rekryteringsfirma.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.