Reinfeldt hoppas på bättre samverkan
Utökade subventioner och ett utvecklat utbildningssystem. Detta ska ge fler människor arbete, hoppas statsminister Fredrik Reinfeldt, som på måndagen besökte arbetsförmedlingen i Umeå.
I ljuset av den sällsynt goda arbetsmarknaden är Fredrik Reinfeldts rundresa till olika arbetsförmedlingar något av ett segertåg. Dock kan det fortfarande vara svårt för exempelvis utlandsfödda och personer med funktionshinder att få jobb.
Men det går, vilket handläggare samt utvalda arbetsgivare och arbetstagare kunde vittna om vid Umeåbesöket. Kristoffer Olofsson fick behålla jobbet som trafiklärare, trots förlamning efter en mc-olycka:
– Det betydde otroligt mycket att arbetsgivaren besökte mig och lovade att ”din bil väntar på dig”.
Mental blockering
Stig-Åke Lindgren, som driver en konferensanläggning, pratade sig varm om instegsjobb för utlandsfödda, som han använt sig av för att anställa Risto, kock från Makedonien.
– Det är helt fantastiskt att vi kan omfamna invandrare på det här sättet. Märkligt bara att inte fler nappat på det.
Fredrik Reinfeldt bekräftade att bara några hundra arbetsgivare i hela landet nyttjat möjligheten. Statsministern tror att det till stor del handlar om en mental blockering, men möjligen behövs en översyn för att se om instegsjobben är alltför begränsade.
När det gäller sjukskrivna efterlyste flera deltagare en bättre samordning mellan arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och andra aktörer. Fredrik Reinfeldt kände igen åsikterna:
– Så länge som jag har verkat politiskt, så har det pratats om vikten av samverkan. Jag kan inte lova att vi klarar av detta, men en viktig utgångspunkt är att se till det friska.
Dubbla subventioner
Nästa stora arbetsmarknadspolitiska reform är enligt statsministern den tjänstebeskattningslättnad som införs vid årsskiftet och som bland annat omfattar en dubblerad subvention för dem som kommer från sjuklöneersättning eller aktivitetsstöd.
Vid besöket formulerades egentligen bara en kritisk fråga. Det var handläggaren Lena Dahlberg, som bekymrat undrade om regeringen tycker att arbetsförmedlingen ska sluta med sin utbildningsverksamhet.
Gymnasiet grunden
Fredrik Reinfeldt menade att grunden läggs i grundskolan och gymnasiet, som ska kunna erbjuda praktisk utbildning och lärlingssystem.
– Utöver det vill vi se över vem som utför utbildning på bästa sätt. Jag är inte så säker på att det är arbetsförmedlingen. Frågan måste diskuteras.
Lena Dahlberg tyckte efteråt att hon fått sina farhågor bekräftade:
– Vi ska alltså inte syssla med utbildning. Det är synd eftersom vissa av våra program, exempelvis i Övertorneå, har resulterat i att 80 – 90 procent av deltagarna fått jobb.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.