Regionala skillnader i förtidspension

SJUKREGLER2010-09-02

Användandet av sjukförsäkringen skiljer sig åt mellan olika delar av landet – även om man tar hänsyn till skillnader i befolkningsstrukturen. Det konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen i en ny rapport.

Riksdag och regering har flera gånger sagt att skillnaderna i uttaget av socialförsäkringen borde minska. När uttaget skiljer sig åt över landet kan det tyda på bristande rättssäkerhet, och ojämn tillämpning av regelverket.

Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har nu granskat utvecklingen från mitten av 1990-talet fram till i dag. Rapporten visar att skillnaderna i uttaget av förtidspension, eller nybeviljandet av sjuk- och aktivitetsersättning som det står i rapporten, tvärtom har ökat sedan 1996.

Enligt ISF kan det bero på nya regler.

– Skillnaderna ökade med de nya reglerna 1997, för att plana ut efter ungefär två år. Det kan bero på att det tar ett tag att utarbeta en ny praxis. Skillnaderna ökade också med de senaste regeländringarna 2008, så kanske borde skillnaderna börja minska nu, säger Jon Dutrieux, projektledare för granskningen på ISF.

ISF har inte funnit några tecken på att den lokala arbetsmarknadssituationen spelar någon större roll för besluten.

Medan skillnaderna när det gäller förtidspensionering ökar, visar uttaget av sjukpenning motsatt utveckling, och blir i stället alltmer lika över landet. Uttaget är i dag mer enhetligt än vid mitten av 1990-talet. ”Det är rimligt att tro att en del av detta har sitt ursprung i sammanslagningen av försäkringskassorna och Försäkringskassans arbete med att öka likformigheten i tillämpningen”, skriver ISF.

– Uttaget blir mer lika över landet. Däremot säger det ingenting om ifall det har blivit mer rätt eller fel, säger Jon Dutrieux.

Han betonar att det finns flera möjliga förklaringar.

– Är det Försäkringskassan som arbetar annorlunda? Eller är det läkarna som har ändrat sitt sätt att skriva intyg? Det har vi inte undersökt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA