Region ersätter distrikt

ST2003-10-15

Förbundsstyrelsen föreslår att ST-distrikten i sin nuvarande form ersätts av regionkonferenser och regionråd

Även under denna kongress är ST-distriktens vara eller inte vara aktuell. Redan 1997 förlorade de sin kongressrepresentation, vilket påverkade deras verksamhet negativt.

Nu vill förbundsstyrelsen, enligt förslaget till kongressen i november, lägga ner dem i nuvarande form och ta ett fastare grepp om verksamheten.

Motiveringen är dels att deras ekonomi inte fungerat tillfredsställande, dels att förbundsstyrelsen vill utveckla det regionala och lokala samarbetet i linje med inriktningen för det nya ST.

En del distrikt har fört en tynande tillvaro och några har knappt haft någon verksamhet alls.

–Men det skiljer sig mycket mellan distrikten, betonar STs kanslichef Gunnar Johanson. Många har fungerat bra. Förbundsstyrelsen vill ha ett kvalitetssäkrat medlemskap med samma tjänster och service för alla medlemmar.

Med det menas tillgänglighet över hela landet och ett mer flexibelt arbetssätt för frågor som idag ligger på distrikten – att man arbetar länsvis eller inom delar av län eller flera län.

–De nya kansliregionerna omfattar flera län och medlemmen ska kunna delta i annat än det egna länets aktiviteter om det är mer praktiskt, fortsätter han.

Som ersättning för distrikten föreslår förbundsstyrelsen att årliga regionkonferenser hålls, där förtroendevalda i regionens alla lokala fack deltar. Till varje region knyts ett råd av förtroendevalda som utses av regionkonferenserna.

Verksamheten sker på förbundsstyrelsens uppdrag och denna avgör också hur verksamheten ska finansieras. För konferensernas planering och budget svarar STs regioner.

–Det innebär att förbundsstyrelsen styr verksamheten hårdare än nu. Huvuduppgiften de närmaste åren blir troligen medlemsutbildningen, menar Gunnar Johanson.

Regionkonferenserna ska bland annat utforma det regionala och lokala förbundssamarbetet och utse STs representanter i regionala TCO- och TBV-organ.

STs distrikt

De tillkom 1969 när ett antal förbund inom TCO gick samman till det då bildade Statstjänstemannaförbundet. Antal: ett för varje län. Kongressrepresentation: 1969-1997. Huvuduppgift: utbildning, information och opinionsbildning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA