Annons:

Regeringskansliets it-säkerhet ifrågasätts

REGERINGSKANSLIET2017-10-23

Två konsultbolag har arbetat med Regeringskansliets telekommunikation utan något säkerhetsskyddsavtal, uppger SVT. Enligt uppgifter till SVT har det inneburit att Regeringskansliet inte följt lagstiftningen kring rikets säkerhet.

Enligt SVT har Regeringskansliet gett de två teknikbolagen Eltel och Cygate tillgång till lokaler med information om myndighetens telekommunikation, utan säkerhetsskyddsavtal. Båda bolagen har under de senaste åren arbetat med underhåll som underleverantör till Telia, som sedan 2012 är huvudleverantör av myndighetens telefoni- och bredbandstjänster.

Enligt ett kontrakt som SVT hänvisar till anges att Telia i och med det får ”ta del av uppgifter som är sekretessbelagda enligt offentlighets- och sekretesslagen och som rör rikets säkerhet eller skyddet mot terrorism”.

Genom Telia har systemtekniker från Eltel och Cygate fått tillgång till datahallar med servrar som innehåller känslig information. Därför har Regeringskansliet enligt säkerhetsskyddslagen haft skyldighet att skriva säkerhetsskyddsavtal även med dem, och inte bara med Telia. Det uppger experter som SVT har talat med. Men något sådant säkerhetsskyddsavtal har inte funnits.

”I det här fallet är det säkerhetsluckor kring kommunikationen till och från regeringskansliet. Kan man kartlägga kontakterna där, vem som kontaktar vem och när, kan man till exempel störa de högsta beslutsfattarnas beslutsprocesser och deras kommunikationsmedel. I en situation av kris eller krig skulle det kunna skada Sverige allvarligt”, säger Pierre Gudmundson, säkerhetsskyddsexpert och tidigare biträdande säkerhetschef inom Försvarsmakten, till SVT.

Regeringskansliets säkerhetschef Ari Stenman säger till SVT att han är trygg med myndighetens säkerhetsskydd. Enligt hans uppgifter har den externa personal som befunnit sig i lokalerna på grund av olika skyddsåtgärder inte fått någon information som rör rikets säkerhet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA