Irenhe Einarsson och Maria Grahn är bekymrade över neddragningar på Regeringskansliet.<br>
Bild: Sören Fröberg
Irenhe Einarsson och Maria Grahn är bekymrade över neddragningar på Regeringskansliet.<br>

Regeringskansliet minskar personal

REGERINGSKANSLIET2010-03-23

Regeringskansliet drar ned med mellan 70 och 90 tjänster på förvaltningsavdelningen. Följden blir kraftigt försämrad service till departementen, anser de lokala facken.

Nedskärningarna berör framför allt arkiv, bibliotek, service och IT. De tre biblioteken drar ned från 25 till 11 tjänster.

– Vår chef har sagt att vi kanske får dra ned öppettiderna kraftigt, säger bibliotekarien Maria Grahn. Det känns tråkigt när vi ska vara ett serviceorgan.

Biblioteken blir en del av Information Rosenbad och flyttar ihop 2012, men neddragningen görs redan nu. Alla assistenttjänster försvinner.

– Jag blev mycket förvånad och besviken. Det känns som om jag inte duger efter 26 år på biblioteket, säger biblioteksassistenten Irenhe Einarsson.

Anställningskraven skärps

Hon får nu, precis som alla andra på de berörda enheterna, lämna en intresseanmälan och hoppas på någon av de kvarvarande tjänsterna – dock inte på biblioteket. Parterna ska inom kort förhandla om kravprofiler. Arbetsgivaren har klargjort att kraven på medarbetarna kommer att skärpas i och med omorganisationen. Bara den som uppfyller kraven för en viss typ av tjänst kommer att finnas med i dess turordningskrets.

Motivet för nedskärningarna är att pengarna inte räcker. Förvaltningsavdelningen har under flera år kunnat använda tidigare anslagssparanden, men de resurserna är enligt arbetsgivaren uttömda.

Otillräcklig redovisning

Facken anser dock att de inte fått en tillräcklig redovisning av den ekonomiska situationen. Förutom vid biblioteken är det inte heller tydligt hur stora konsekvenserna blir på varje drabbad enhet.

STs avdelningsordförande Per Hellman anser att nedskärningarna generellt är alldeles för stora. När de nu ändå genomförs måste arbetsgivaren tala om för departementen att de inte kan vänta sig samma service som tidigare, understryker han.

– Departementen måste förstå att det är skarpt läge, annars kommer de att kräva samma stöd som förr.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA