Regeringens informationssäkerhetsarbete får kritik
Regeringens arbete med att stärka informations- och cybersäkerheten i Sverige är inte effektivt, konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. Det krävs en starkare styrning, anser myndigheten.
Den övergripande slutsatsen är att regeringens arbete för att stärka Sveriges informations- och cybersäkerhet inte har varit effektivt, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande efter att ha genomfört en granskning.
Detta beror enligt Riksrevisionen både på brister i den nationella strategin och på att regeringens styrning är svag och splittrad.
”Arbetet med informations- och cybersäkerhet behöver bli mer effektivt. För det behövs tydligt utpekat ansvar och resurser samt en mer sammanhållen och strategisk styrning”, sammanfattar riksrevisor Helena Lindberg granskningens slutsatser i pressmeddelandet.
Enligt Riksrevisionen har det framför allt saknats en sammanhållen styrning som baseras på landets samlade behov. Samordningen har inte fungerat som den ska, och relevanta intressenter – exempelvis från näringslivet – har inte involverats i någon större omfattning, skriver myndigheten.
Riksrevisionen menar att detta till stor del beror på Regeringskansliets arbetsmetoder, organisering och resursanvändning, som inte har möjliggjort ett effektivt arbete med informations- och cybersäkerhetsfrågorna.
De departementsövergripande arbetsgrupper som skapats vid Regeringskansliet har enligt Riksrevisionen inte lett till ökad förmåga att prioritera insatser eller till en långsiktig, strategisk och sammanhållen styrning. Styrningen av berörda myndigheter har utgått från varje enskilt departements mål och prioriteringar i stället för strategiska avvägningar av vad som är bäst för Sverige.
”Regeringskansliet och myndigheterna arbetar utifrån sina respektive ansvar och uppdrag, utan att de åtgärder som vidtas värderas eller rangordnas utifrån vad som gynnar Sverige som helhet”, konstaterar Riksrevisionens projektledare Marcus Pettersson i pressmeddelandet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.