Regeringens agerande fall för KU
Förre forskningsministerns agerande mot en tidigare brottsmisstänkt läkare blir en fråga för riksdagens konstitutionsutskott, KU. Anmälan har gjorts av utskottets ordförande Peter Eriksson (MP) efter en artikel i Publikt.
Överläkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus har varit ledamot i den regionala etikprövningsnämnden i Stockholm. Nämndledamöterna utses genom regeringsbeslut.
I KU-anmälan beskrivs hur utbildningsdepartementets rättschef vid två tillfällen i februari 2010 kontaktade överläkaren och förklarade att hon »inte fick delta i sammanträdena«. Enligt rättschefen var läkaren misstänkt för ett så allvarligt brott att »det var lämpligt att hon avstod från att delta«.
I en uppmärksammadrättegång friades läkaren i oktober förra året från misstankarna om att ha påskyndat en för tidigt född flickas död. Senare berättade hon i Läkartidningen om departementets påtryckningar.
Publikt – då ST Press – kunde därefter rapportera att Elin Boberg, presssekreterare på utbildningsdepartementet, bekräftade att agerandet var förankrat i departementets ledning:
– Dåvarande forskningsministern,Tobias Krantz, statssekreteraren Peter Honethoch rättschefen Charlotta Abrahamssonkom tillsammans fram till att detta var det vettigaste, sade Elin Boberg.
Nu blir Tobias Krantz och regeringens agerande en fråga för KU.
Det är utskottetsordförande, Peter Eriksson, som själv har gjort anmälan, vilket är ovanligt.
– Som ST Press visat har ministern i det här fallet försökt påverka en självständig myndighet, säger han.
Peter Eriksson anser att departementet har överträtt sina befogenheter genom att gå in och detaljstyra nämnden.
– Myndigheterna ska styras genom regeringsbeslut. Inte genom att ministrar talar om vem som är lämplig att delta eller inte. Så kan vi inte ha det, säger Peter Eriksson.
Tobias Krantz vill inte kommentera hanteringen av ärendet:
– Den är nu föremål för en KU-anmälan och jag sitter inte längre i regeringen, säger han till Publikt.
Överläkaren har efter den friande domen meddelat ordföranden för etikprövningsnämnden att hon lämnar sitt uppdrag.
KU kommer att behandla ärendet under våren.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.