Regeringen vill lägga ut IT-tjänster
Statliga myndigheter bör lägga ut mer av sin IT-verksamhet på entreprenad, anser regeringen. Myndigheterna bör också samarbeta om IT-investeringar.
Regeringen grundar sin bedömning på en granskning som Riksrevisionen gjort. IT är den tredje största kostnaden för myndigheterna efter löner och lokaler, men de flesta har inte undersökt möjligheterna att spara pengar genom att outsourca IT-tjänster. Därmed finns enligt Riksrevisionen en risk att verksamheten inte blir maximalt effektiv.
Regeringen håller med om det. I en skrivelse till riksdagen sägs att köp av externa IT-tjänster kan ge stora kostnadsbesparingar genom att tjänsterna snabbt kan anpassas till behoven. Dessutom ligger det normalt inte i en myndighets kärnuppgifter att själv producera IT-tjänster, slår regeringen fast. Av skrivelsen framgår inte vad regeringen tänker göra åt det, men frågan ska beredas vidare.
Däremot tänker regeringen in ingripa mot de stora fördyringarna i statliga IT-projekt, ett problem som beskrivs i en annan granskning från Riksrevisionen. Vart tredje IT-projekt i staten blir dyrare än tänkt. Det gäller framför allt de största projekten, som i genomsnitt drar över budgeten med 55 procent. Men regeringen konstaterar i skrivelsen att myndigheterna själva ansvarar för hur de fördelar sina resurser.
Dock lyfter man fram ett förslag från e-delegationen om möjligheter för myndigheter att ta lån för gemensamma IT-satsningar. Det finns stora potentiella vinster med samverkan kring IT, anser regeringen. Men man kan redan få lån för gemensamma projekt, så det behövs inga regeländringar.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.