Regeringen uppmanar lärosäten att bryta samarbeten med Ryssland

HÖGSKOLAN2022-03-03

Regeringen uppmanar svenska lärosäten och forskningsfinansiärer att omedelbart avbryta samarbeten med statliga institutioner i Ryssland och Belarus, som en följd av kriget i Ukraina.

Regeringen uppmanar lärosätena se till att kontakter och samarbeten mellan lärosäten och forskningsfinansiärer och statliga institutioner i Ryssland och Belarus omedelbart upphör och att inga nya kontakter eller åtaganden initieras. I ett pressmeddelande citeras utbildningsminister Anna Ekströms uttalanden vid en pressbriefing under onsdagen.

I pressmeddelandet fördömer regeringen å det kraftfullaste den oprovocerade, olagliga och oförsvarliga ryska invasionen av Ukraina.

”Rysslands agerande är en attack på den europeiska säkerhetsordningen och det är oerhört viktigt att de europeiska länderna står enade i solidaritet med Ukraina och det ukrainska folket. Universitet, högskolor och forskningsfinansiärer i Sverige har en viktig roll i att stå upp för kunskap, akademisk frihet, demokrati och mänskliga rättigheter och visa solidaritet med studenter och forskare i Ukraina”, skriver regeringen i pressmeddelandet.

Regeringen pekar också på att det i många utbildnings- och forskningssamarbeten finns personliga kontakter mellan forskare i Sverige, Ryssland och Belarus. Många akademiker i Ryssland kritiserar också öppet landets agerande och det är viktigt att enskilda ryska och belarusiska forskare inte likställs med statliga institutioner. Regeringen skriver att den utgår från att svenska lärosäten och myndigheter försäkrar sig om att eventuella individuella kontakter och samarbeten verkligen är lämpliga utifrån nationella och europeiska politiska ställningstaganden. Sverige ska enligt regeringen inte ha utbildnings- och forskningssamarbeten som stöttar den ryska statsledningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA