Regeringen tar till sig kritik

HÖGSKOLAN2020-09-07

Regeringen tar till sig av Riksrevisionens kritik mot brister i styrningen av högskolornas holdingbolag. Regeringen har beslutat om nya riktlinjer och pekar på en pågående utredning av frågorna.

Riksrevisionen presenterade i mars en granskning av hur lärosätena driver sina holdingbolag. I rapporten konstaterade myndigheten att brister i styrning och förvaltning leder till att bolagen inte drivs tillräckligt affärsmässigt och effektivt. Enligt Riksrevisionen beror bristerna åtminstone delvis på regeringens styrning av universitet och högskolor.

Enligt rapporten har regeringen inte gett lärosätena förutsättningar för en aktiv och professionell förvaltning av holdingbolagen. Riksrevisionen rekommenderar regeringen att klargöra vilka verksamheter som kan ingå i holdingbolagens koncerner, samt utreda hur rapporteringskedjan mellan bolag, lärosäte och regering kan utvecklas för att åstadkomma en aktiv och professionell förvaltning av bolagen.

I en skrivelse till riksdagen instämmer nu regeringen i stort i Riksrevisionens iakttagelser och analys. Enligt skrivelsen har regeringen redan vidtagit åtgärder för att utveckla styrningen av holdingbolagen. Nya riktlinjer för statliga universitets och högskolors förvaltning av holdingbolag förtydligar bland annat styrnings- och rapporteringskedjan mellan holdingbolag, lärosäte och regering, skriver regeringen.

Regeringen har också gett en särskild utredare i uppdrag att föreslå en utvecklad struktur för innovationsstödet vid statliga universitet och högskolor. Utredningen kommer att behandla flera av de frågor som Riksrevisionen lyfter fram, konstaterar regeringen. Utifrån utredarens förslag kommer regeringen att överväga fler åtgärder för att utveckla innovationsstödet vid lärosätena, bland annat när det gäller holdingbolagen. Dessförinnan redovisar regeringen att den vid första lämpliga redovisningstillfälle ska återkomma till riksdagen när det gäller holdingbolagens verksamhet.

Holdingbolag vid svenska lärosäten

Holdingbolag vid högskolorna har funnits sedan 1990-talet. Sådana finns nu vid Göteborgs universitet, Högskolan i Borås, Högskolan i Halmstad, Högskolan Kristianstad, Karlstads universitet, Karolinska institutet, Kungliga Tekniska högskolan, Linköpings universitet, Linnéuniversitetet, Luleå tekniska universitet, Lunds universitet, Malmö universitet, Mittuniversitetet, Stockholms universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Umeå universitet, Uppsala universitet och Örebro universitet.

Källa: Regeringens skrivelse

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA