Regeringen synar dyra lokalhyror

FÖRVALTNING2012-11-02

Regeringen ifrågasätter att många statliga myndigheter är lokaliserade i centrala Stockholm och uppdrar åt Ekonomistyrningsverket att se över statens hyresavtal för att effektivisera lokalförsörjningen.

Regeringen har uppdragit åt Ekonomistyrningsverket, ESV, att se över de statliga myndigheternas hyresavtal. Ett av syftena är att ta fram förslag för att begränsa statens lokalanvändning i Stockholms mest centrala delar där hyresnivåerna är som högst:

”Staten är en stor hyresgäst och kostnaderna för myndigheternas lokaler är omfattande. Därför måste vi se över hur vi på bästa sätt använder våra skattepengar. Är det till exempel rimligt att så många myndigheter har sina lokaler mitt i centrala Stockholm? Vi begär nu in en ordentlig kartläggning av hur läget ser ut och förslag på hur lokalförsörjningen skulle kunna bli mer effektiv framöver, inte minst i Stockholm”, kommenterar civilminister Stefan Attefall, KD, i ett pressmeddelande.

Under förra året var de samlade lokalkostnaderna för statens myndigheter 22 miljarder kronor. Enligt civilministern har myndigheterna generellt stora ytor per anställd jämfört med privata företag.

”Ibland finns det relevanta skäl för det, en del myndigheter behöver exempelvis mycket utrymme för möten med enskilda medborgare. Men jag har svårt att tro att det är nödvändigt i varje enskilt fall. Ska medborgarna ha förtroende för de statliga institutionerna är det viktigt att myndigheterna alltid agerar kostnadseffektivt”, kommenterar Stefan Attefall.

ESVs översyn ska redovisas senast 30 april 2013.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA