Regeringen omfördelar högskoleplatser

HÖGSKOLAN2009-01-20

Regeringen har beslutat att omfördela 1 240 högskoleplatser till områden som utsatts för stora varsel. ST anser att det hade varit bättre att öka antalet platser.

– När det är lågkonjunktur har universitet och högskolor högkonjunktur, konstaterar Ing-Marie Nilsson, avdelningsordförande för ST inom universitets- och högskoleområdet.

Beslutet innebär att universitet och högskolor i Västsverige, Blekinge och Jönköping tillförs platser. I övrigt sker en omfördelning från de lärosäten som enligt prognoserna för 2009 inte fyller sina utbildningsplatser.

Enligt Eva-Marie Byberg, pressekreterare hos högskoleminister Lars Leijonborg, innebär det med största sannolikhet att det blir en permanent neddragning av utbildningsplatser på dessa lärosäten.

– Det hade varit bättre om regeringen ökade antalet platser i stället för att omfördela dem, säger Ing-Marie Nilsson.

Umeå universitet undantas dock och får behålla nuvarande antal utbildningsplatser.

Så här fördelas platserna per lärosäte:

  • Blekinge tekniska högskola - 240 platser
  • Chalmers tekniska högskola - 200 platser
  • Göteborgs universitet - 200 platser
  • Högskolan i Borås - 200 platser
  • Högskolan i Halmstad - 200 platser
  • Högskolan i Jönköping - 200 platser
  • Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

    Typ
    Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
    Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

    Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

    Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
    CAPTCHA