Regeringen föreslår nya regler för datalagring

DATALAGRING2019-02-26

Regeringen vill ge Polisen tillgång till mer information om telefonsamtal och datakommunikation. Samtidigt begränsas operatörernas lagringsskyldighet.

Det är möjligheterna att förhindra och utreda brottslighet och terrorism som är motivet till att lägga fram förslaget till ny lagstiftning om datalagring, skriver regeringen i ett pressmeddelande: ”Frågor om vem som har pratat med vem i telefon eller var en viss mobiltelefon fanns vid tiden för ett brott behöver kunna besvaras. För utredning av internetrelaterad brottslighet är uppgifter om vem som hade en viss ip-adress väsentliga för att kunna spåra och identifiera gärningsmän.”

Regeringen ska på torsdagens regeringssammanträde besluta om att skicka förslaget på remiss till Lagrådet. Om riksdagen godkänner lagförslaget införs nya regler för hur länge operatörer behöver lagra olika uppgifter om kommunikationen.

Själva innehållet i kommunikationen berörs inte av de nya reglerna. Lokaliseringsuppgifter, exempelvis var en mobiltelefon fanns när ett samtal ringdes, ska lagras i två månader. Abonnemangsuppgifter vid internetåtkomst ska lagras i tio månader. Uppgifter om vilket telefonnummer som ringt till vilket telefonnummer ska lagras i sex månader.

Samtidigt begränsas skyldigheten att lagra uppgifter. Detta har sin orsak i att EU-domstolen i en dom i december 2016 slog fast att de svenska datalagringsreglerna inte är förenliga med EU-rätten. Exempelvis undantas kommunikation i det fasta nätet från kraven på datalagring.

De nya reglerna innebär också att en åklagare måste pröva om de brottsbekämpande myndigheterna ska få tillgång till lagrade uppgifter i underrättelseverksamhet.

Huvuddelen av förslagen föreslås träda i kraft 1 oktober i år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA