Regeringen föreslår ny kriminalvårdslag

KRIMVÅRD2006-02-07

Anstalter med särskilt stöd och utökad frigång är två delar i en lagrådsremiss från regeringen om en ny kriminalvårdslag. Regeringen vill införa den nya lagen från 1 januari 2007.

Enligt regeringsförslaget ska två nya utslussningsalternativ införas – utökad frigång, som innebär att den intagne avtjänar sista delen av strafftiden i det egna hemmet, och halvvägshus, som är ett hem med särskilt stöd för de intagna.

Också frigång, där den intagne tidvis deltar i aktiviteter utanför anstalten, och vårdvistelse, där den intagne kan få vård för missbruksproblem, är utslussningsåtgärder enligt förslaget.

Halva strafftiden – minst tre månader – ska vara avtjänad innan en intagen slussas över till halvvägshus eller utökad frigång.

Förutsättningen för att en intagen ska få lämna anstalten efter halva tiden är att det inte finns påtaglig risk för återfall i brott och att den intagne accepterar vissa grundregler. Den som har utökad frigång ska avhålla sig från alkohol och vara beredd att lämna urin- och blodprov och i övrigt följa anvisningar från kriminalvården.

Kriminalvården får ålägga den som bor i halvvägshus eller har utökad frigång geografiska restriktioner eller andra särskilda regler. Den som inte följer reglerna tas in på anstalt på nytt.

Frigivning sker som hittills i normalfallet när två tredjedelar av straffet är avtjänat. Den som missköter sig under strafftiden kan få frigivningen uppskjuten.

Kriminalvårdskommitténs förslag om ett förmånssystem för att styra de intagnas frigivning måste övervägas ytterligare, anser regeringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA