Regeringen får kritik

REVISION2007-05-11

Regeringen är usel på att förutspå skatteintäkterna, anser Riksrevisionen. Förra året blev överskottet i statsfinanserna tre och en halv gång större än prognosen.

Under hela perioden 2000-2006 visade regeringens skatteprognoser stora avvikelser från de faktiska utfallen. I genomsnitt underskattades skatteinkomsterna med 26 miljarder kronor per år. Trots de stora avvikelserna har regeringen inte gjort någon allvarlig analys av varför det blir så fel.

Underskattningen av skatteinkomsterna har varit särskilt stor de senaste åren. I budgetpropositionen för 2006 förutsågs att överskottet i de offentliga finanserna skulle bli drygt 20 miljarder kronor. Men den senaste redovisningen från Statistiska Centralbyrån visar att överskottet uppgår till 90 miljarder kronor, konstaterar Riksrevisionen.

En möjlig tröst för regeringen är att skatteprognoserna från Konjunkturinstitutet och Ekonomistyrningsverket är lika dåliga. Mönstret i deras prognoser är det samma som i regeringens, med bland annat kraftiga underskattningar av skatteinkomsterna de senaste åren, enligt Riksrevisionen.

– Med så stor osäkerhet i prognoserna blir det svårt för regeringen att styra finanspolitiken mot överskottsmålet. För att inte riskera förtroendet för finanspolitiken måste regeringen bli bättre på att redovisa och analysera prognosavvikelserna, säger den ansvariga riksrevisorn Eva Lindström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA