Reformer ska mildra krisen
Reformer för 32 miljarder kronor ska dämpa effekterna av den stundande lågkonjunkturen, enligt regeringens budget för nästa år. Trots det måste prognosen för arbetslösheten skrivas upp.
Redan innan regeringen lagt budgetpropositionen på riksdagens bord hade man presenterat sina övergripande satsningar i medierna. De grupperas i tre områden:
Arbetslösheten nästa år blir 6,4 procent enligt den nya prognosen, och 2010 väntas den ligga på 6,6 procent. I vårpropositionen var motsvarande bedömning 6,1 respektive 5,9 procent.
”Regeringens bästa budget hittills”, säger STs ordförande Annette Carnhede i en kommentar. Men fortfarande saknas pengar till en normal uppräkning av myndigheternas anslag. I år var den så kallade löne- och prisomräkningen endast 0,78 procent, och nästa år blir den 1,14 procent – samtidigt som inflationen ökar i snabb takt.
– Vi saknar ett långsiktigt och hållbart sätt att räkna upp statsanställdas löner. Vi måste få ett rimligt lönesystem så att inte fler behöver sägas upp.
Konsekvensen av den fortsatt låga uppräkningen blir färre anställda och sämre service till individer och företag, enligt Annette Carnhede. Hon påminner om att regeringen just utreder möjligheterna att göra ytterligare omfattande neddragningar på myndigheterna.
– Vi uppmanar regeringen att skrota förslaget om att spara ytterligare 6 procent på den statliga servicen, vilket regeringen ska ta ställning till i december.
ST efterlyser också tydligare besked i framtidsfrågor, bland annat om klimatanpassning av infrastrukturen och när målet om en procent av BNP till forskning ska nås.
Sveriges förenade studentkårer, SFS, kritiserar i ett pressmeddelande bristen på nya pengar till högre utbildning. Prislappen på studieplatser höjs inte i takt med inflationen, och det totala antalet platser i högskolan minskas på grund av utbyggnaden av de dyra läkar- och tandläkarutbildningarna.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.