Annons:

Reformer ska mildra krisen

BUDGET 092008-09-22

Reformer för 32 miljarder kronor ska dämpa effekterna av den stundande lågkonjunkturen, enligt regeringens budget för nästa år. Trots det måste prognosen för arbetslösheten skrivas upp.

Redan innan regeringen lagt budgetpropositionen på riksdagens bord hade man presenterat sina övergripande satsningar i medierna. De grupperas i tre områden:

  • Jobb och företagande. Ett tredje steg i jobbskatteavdraget, värt 15 miljarder kronor, genomförs nästa år. Företagsskatterna minskas med 16 miljarder kronor. Bland annat sänks de sociala avgifterna – arbetsgivaravgiften – med en procentenhet och bolagsskatten från 28 till drygt 26 procent. 900 miljoner kronor avsätts för att underlätta för nyanlända invandrare att få jobb. Regeringen vill också förbättra den offentliga upphandlingen.
  • Framtidsfrågor. De stora beloppen på det här området är ett tillskott till forskningen på 15 miljarder kronor under fyra år. Därtill kommer klimat- och energiåtgärder för cirka 800 miljoner kronor, en satsning som utökas under kommande år. Den allmänna förskolan utvidgas till att omfatta även treåringar, en barnomsorgspeng införs och mer pengar ges till skolämnena matematik, naturvetenskap och teknik.
  • Välfärd. Nio av tio pensionärer får sänkt skatt, en reform som kostar 2 miljarder kronor. Under 2009 och 2010 får sjukvården en miljard kronor för att öka insatserna för sjukskrivna. Ytterligare 650 miljoner kronor ska årligen gå till psykiatrin. 

    Arbetslösheten nästa år blir 6,4 procent enligt den nya prognosen, och 2010 väntas den ligga på 6,6 procent. I vårpropositionen var motsvarande bedömning 6,1 respektive 5,9 procent.

    ”Regeringens bästa budget hittills”, säger STs ordförande Annette Carnhede i en kommentar. Men fortfarande saknas pengar till en normal uppräkning av myndigheternas anslag. I år var den så kallade löne- och prisomräkningen endast 0,78 procent, och nästa år blir den 1,14 procent – samtidigt som inflationen ökar i snabb takt.

    – Vi saknar ett långsiktigt och hållbart sätt att räkna upp statsanställdas löner. Vi måste få ett rimligt lönesystem så att inte fler behöver sägas upp.

    Konsekvensen av den fortsatt låga uppräkningen blir färre anställda och sämre service till individer och företag, enligt Annette Carnhede. Hon påminner om att regeringen just utreder möjligheterna att göra ytterligare omfattande neddragningar på myndigheterna.

    – Vi uppmanar regeringen att skrota förslaget om att spara ytterligare 6 procent på den statliga servicen, vilket regeringen ska ta ställning till i december.

    ST efterlyser också tydligare besked i framtidsfrågor, bland annat om klimatanpassning av infrastrukturen och när målet om en procent av BNP till forskning ska nås.

    Sveriges förenade studentkårer, SFS, kritiserar i ett pressmeddelande bristen på nya pengar till högre utbildning. Prislappen på studieplatser höjs inte i takt med inflationen, och det totala antalet platser i högskolan minskas på grund av utbyggnaden av de dyra läkar- och tandläkarutbildningarna.

  • Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

    Typ
    Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
    Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

    Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

    Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
    CAPTCHA