Rasistbrotten ökar inom EU

EU2006-11-30

Rasistiska brott har ökat inom EU. Värst utsatta är romerna. Det redovisar Europeiska byrån mot rasism och främlingsfientlighet, EUMC, i en rapport.

Enligt EUMCs rapport utsätts etniska minoriteter och invandrargrupper fortfarande för omfattande diskriminering i EU-länderna. I flera länder ökar de rena rasistbrotten.

I rapporten konstateras att minoriteter och invandrare diskrimineras när det gäller arbete, utbildning och bostäder. Arbetslösheten bland invandrare och minoriteter är ”märkbart högre” än bland övriga medborgare i Belgien, Danmark, Estland, Finland, Lettland och Tyskland. I Frankrike är situationen särskilt svårt för invandare av nordafrikanskt ursprung.

I åtta av de EU-länder som har försett EUMC med uppgifter – Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Polen, Slovakien, Storbritannien och Tyskland – har rasistbrotten ökat under perioden. I Sverige, Tjeckien och Österrike har de däremot minskat.

Men rapporten pekar också på att jämförbara data saknas. Bara två länder – Finland och Storbritannien – anses ha acceptabla system för att samla in och bearbeta uppgifter om incidenter som kan kopplas till främlingsfientlighet och hatbrott.

Värst utsatta för diskriminering är, enligt rapporten, romerna. I den noteras också en ökande ”islamofobi” samt otrygghet för judiska grupper.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Mångfald
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA