Rånoffer anmäler polisen
Får polisen lämna ut filminspelningar med omaskerade bilder av rånoffer? Kanske, säger Justitiekanslern efter ett fall i Västerbotten.
En butikskassörska, som utsatts för ett rånförsök på jobbet, hade anmält polisen för att man hade lämnat ut en filmsekvens av rånet till Västerbottens-Kuriren. Filmen var tagen av butikens övervakningskamera.
Tidningen lade ut den på sin hemsida. Bilderna av rånet är omaskerade, och butikskassörskan och hennes kollega kan identifieras.
Enligt Justitiekanslern, JK, har ärendet inget med meddelarskydd att göra, eftersom man kan anta att filmen lämnades ut efter en formell begäran av tidningen eller på polismyndighetens eget initiativ. Det skulle kunna vara tjänstefel eller brott mot tystnadsplikten, men JK kommer fram till att det inte finns anledning att starta en förundersökning.
Däremot begär JK ett yttrande från polismyndigheten om varför man inte skyddade rånoffrens identitet, till exempel genom att ”maska av” deras ansikten.
– Det kan leda till att myndigheten får kritik, och i värsta fall till åtal för tjänstefel, säger hovrättsassessor Magnus Hermansson hos JK.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.