Räknar med färre utländska studenter

HÖGSKOLAN2011-04-05

I höst införs avgifter för utomeuropeiska studenter. På Blekinge tekniska högskola tror prorektor Anders Hederstierna att antalet utomeuropeiska studenter minskar avsevärt. Men han tror inte att det får några personalkonsekvenser.

Från och med i höst ska universitet och högskolor ta ut avgifter för utomeuropeiska studenter. Avgiften varierar mellan 100 000 och 150 000 kronor per läsår och student.

Nu visar ny statistik från Verket för högskoleservice att antalet personer som antagits till höstens internationella mastersutbildningar har minskat med 58 procent jämfört med 2010.

– Ett av syftena med att införa avgifter var att öka andelen seriösa sökande, säger Andreas Sandberg, chef för produktionssamordningen vid Verket för högskoleservice.

Blekinge tekniska högskola är ett av de lärosäten som i dag har hög andel internationella studenter, omkring en fjärdedel av de totalt 4 200 studenterna.

− Men exakt hur många som är utomeuropeiska kan vi inte svara på eftersom det inte är tillåtet att föra sådana uppgifter, säger Anders Hederstierna.

Den 15 januari hade dock 1 900 utomeuropiska studenter sökt Blekinge tekniska högskola som förstahandsalternativ. Anders Hederstierna räknar med att högskolan kommer att ha 120 avgiftsskyldiga studenter till hösten.

Han ser inte att reformen kommer att påverka personalsituationen på något sätt.

OFRs ordförande på Blekinge tekniska högskola, Monika Nilsson, är inte heller orolig i dagsläget.

− Men det är inte förrän vi har facit i hand som vi kan vara säkra.

Inte heller Andrew Casson, chef för utbildnings- och forskningskansliet på Högskolan i Dalarna ser några större bekymmer med att det kommer färre utomeuropeiska studenter än tidigare.

− Men det påverkar mixen av nationaliteter på campus, och vårt arbetssätt. Vi får lägga mer kraft på samarbeten med exempelvis Kina.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA