Annons:

Rådgivare föreslår mer stimulanser

KRISEN2009-05-11

Regeringens Finanspolitiska råd anser att det behövs än mer kraftfulla ekonomiska stimulanser för att möta lågkonjunkturen. Mer pengar till kommunerna och högre a-kassa är några förslag.

Finanspolitiska rådet, som har ekonomen Lars Calmfors som ordförande, inrättades av regeringen 2007 för att göra oberoende granskningar av finanspolitiken. I den årsrapport som lämnades till regeringen i dag framför rådet sin uppfattning att den svenska krispolitiken är otillräcklig.

Enligt rådet behövs mer insatser för att motverka sysselsättningskrisen. Statsbidragen till kommunerna bör höjas mer, och det statliga utgiftstaket måste tas bort ”i det rådande exceptionella läget”.

Rådet anser också att ersättningen från a-kassan bör höjas tillfälligt. Det skulle vara ett första steg mot en reform där ersättningen görs konjunkturberoende, mer generös i goda tider än i dåliga.

När det gäller arbetsmarknadspolitiken föreslås utökad arbetsmarknadsutbildning. Det är missvisande att kalla de stora resurserna till jobb- och utvecklingsgarantin en kraftfull aktiv satsning, anser Finanspolitiska rådet. Den budgetens storlek beror snarare på att fler långtidsarbetslösa behöver försörjningsstöd.

Rådet vill också se mer långsiktiga förändringar för att förlänga svenskarnas arbetsliv. Man föreslår dels en automatisk anpassning av pensionsåldern till medellivslängden, dels reformer av studiemedelssystemet. Studiemedlen bör höjas generellt och extra mycket för yngre studerande, samtidigt som taket för tillåtna arbetsinkomster sänks. Syftet är att snabba på genomströmningen i högskolan.

En av rådets ledamöter, förre riksdagsledamoten Lars Tobisson (M), har reserverat sig mot förslaget om kraftigare ekonomiska stimulanser.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA