Än råder lugn på hotade myndigheter
Stämningen är avvaktande på de myndigheter som riskerar nedläggning eller neddragning till följd av den borgerliga alliansens valseger. På Regeringskansliet råder lugnet före stormen.
Arbetslivsinstitutet är en av de myndigheter som den borgerliga alliansen vill avveckla.
–Vi tänker inte bli paralyserade. Vi har massor på gång som vi fortsätter att jobba med tills det kommer ett klart besked, säger Åsa Backman, som är STs företrädare på Arbetslivsinstitutet.
Forskar om sjukskrivningar
Myndigheten har hotats med nedläggning tidigare och de anställda är luttrade, förklarar hon. Mycket kan hända.
–Vi ska lyfta fram att vi forskar just om de områden som den borgerliga alliansen vill satsa på, som hur man får ner sjukskrivningstalen och får alla i arbete.
På Integrationsverket, som också hotas av nedläggning, är känslorna blandade, förklarar ST-ordförande Omar Nur.
–Men de flesta av oss har nog inte hunnit reflektera så mycket över valresultatet. Vi vet inte heller vad som kommer att hända.
Ta tillvara kompetensen
Myndigheten för skolutveckling är den tredje myndigheten som den borgerliga alliansen vill lägga ner.
STs kontaktperson Elisabet Loberg säger att hon inte vet mer än vad som står i alliansens ekonomiska motion.
–Men visst är vi oroliga. Här finns en massa människor som gör ett bra och ambitiöst jobb. Jag hoppas den kompetensen tas tillvara, säger hon.
Arbetsmiljöverket hotas inte av nedläggning, men väl av minskade anslag.
–Här är det lugnt ännu, säger avdelningsordförande Lars-Göran Sjövall. Pensionsavgångar gör att ST-avdelningen inte tror att minskade anslag måste leda till uppsägningar.
På Regeringskansliet är det alltid lugnt dagarna efter valet, berättar ST-ordförande Svante Bodin. Undantaget är de tjänstemän som ska avsluta gamla ärenden. När den nya regeringen har tillträtt den 6 oktober blir det framför allt finansdepartementet som får det körigt. En ny budget ska vara klar den 16 oktober.
–Vilka omstruktureringar det blir på departementen kan jag bara spekulera i. Men det kan bli stora omorganisationer, säger Svante Bodin.
För det stora flertalet av de 4500 anställda inom Regeringskansliet betyder regeringsskiftet bara att de får ny ledning. 170 politiskt sakkunniga har ett särskilt avtal som ger dem tolv månadslöner i avgångsvederlag. Statssekreterarna får två årslöner
Förslag att vänta
»Vi föreslår att anslagssparandet på Regeringskansliet minskas, att de statliga kompetensöverföringsjobben dras in och att anslaget till Arbetsmiljöverket minskas. Under 2007 inleds också avvecklingen av Integrationsverket, Arbetslivsinstitutet och Myndigheten för skolutveckling.«
Ur den borgerliga alliansens ekonomiska motion, maj 2006
Vad händer nu?
Den 6 oktober tillträder den nya regeringen. Om inget oförutsett inträffar ska budgetpropositionen vara klar tio dagar senare.
Någon omedelbar nedlläggning av myndigheter är inte sannolik. Efter årsskiftet kan regeringen gå vidare med nya förslag i tilläggsbudgeten.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.