Räddningsverket kan få större ansvar

NYHET2005-01-18

Katastrofen i Sydostasien har ställt frågan om myndigheternas självständighet på sin spets. Nu finns förslag om att Räddningsverket ska kunna skicka hjälp utan klartecken från regeringen.

När flodvågen sköljde in över Thailand och tusentals svenskar var i fara fördröjdes Räddningsverkets hjälpinsats ett halvt till ett dygn i väntan på en förfrågan från regeringen.

–Hade jag inte inväntat regeringen hade jag begått tjänstefel, säger Christina Salomonson, generaldirektör på Räddningsverket. Det står i våra instruktioner att akuta hjälpinsatser fordrar en förfrågan och finansiering.

Under annandagen togs flera kontakter med försvarsdepartementet och sent på måndag kväll kom en formell beställning från regeringen. Tisdag kväll lyfte ett plan med 24 personer från Räddningsverket.

–Vi hade inte kunnat rädda liv om vi kommit tidigare, men det hade säkert betytt mycket för de svenskar som var på plats.

Utrikesminister Laila Freivalds och Leni Björklund föreslår nu att Räddningsverket ska kunna agera direkt i nödsituationer, utan klartecken från regeringen. Christina Salomonson är nöjd med förslaget.

–Det ligger helt i linje med det vi arbetat för, säger hon.

Ann-Louise Eksborg, generaldirektör vid Krisberedskapsmyndigheten, säger att huvudregeln är att varje myndighet i en kris ska utföra det den ansvarar för i vanliga fall.

–Utöver det måste det finnas regeringsbeslut.

–Grundläggande för svensk statsförvaltning alltsedan 1600-talet är att vi har självständiga ämbetsverk som kan agera på eget ansvar, säger Leif Lewin, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Men för att kunna betygsätta enskilda myndigheter måste man också läsa deras instruktioner, tillägger han.

–Det är ett problem om det råder brist på handlingskraft.

Att UD hade ett ansvar för krishanteringen är otvetydigt.

–Det skiljer sig från övriga departement genom att det är sin egen myndighet. Det är både beslutsfattande och operativt, säger Leif Lewin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA