Protester om forskning gav resultat
De franska forskarnas livliga protestaktioner har gett resultat. Regeringen har plötsligt lovat att öka budgetanslagen.
Situationen för de statliga forskningsinstituten är katastrofal.
Nyutbildade får inga tjänster och tvingas flytta utomlands för att få arbete.
Under de senaste månaderna har tiotusentals franska forskare deltagit i olika manifestationer och krävt att regeringen omprövar en rad beslut.
De har demonstrerat, strejkat, skrivit protestlistor och hotat med massuppsägningar.
Forskarnas protester sägs vara en av flera bidragande orsaker till att det regerande högerpartiet, UMP, nyligen led ett så stort nederlag i de regionala valen.
Efter valet tillsattes en ny forskningsminister, François d'Aubert.
Han lovade genast att tillsätta de tjänster, som man tidigare hade beslutat att dra in i årets budget. Dessutom ska nya riktlinjer för forskningen presenteras före årets slut.
– Löftena innebär att förblödningen stoppas. Men på sikt krävs mycket mer för att den franska forskningen ska kunna hålla sig framme i den internationella konkurrensen.
Det säger Jacques Samarut, som själv är naturvetare och vars namn stod högst upp på forskarnas protestlista.
Den franska regeringen har framhållit att en allt större del av forskningen bör ske i privat regi.
– Det är en självklarhet att industrin också ska stå för en viktig del av vårt arbete. Men en förutsättning för att företagen överhuvudtaget ska kunna presentera innovationer, är att staten tar ansvar för grundforskningen, säger Jacques Samarut.
Han berättar att ett av de stora problemen för de statliga forskningsinstituten är tunga, centralstyrda administrativa organisationer. Ett annat bekymmer är de låga lönerna.
– Unga forskare skulle vilja stanna kvar i Frankrike. Men på andra sidan Atlanten får de både betydligt mer betalt och en möjlighet att arbeta inom det område de är utbildade för, säger Jacques Samarut.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.