Projekt har gett 360 års fängelse

SKATTEVERKET2009-04-08

Skatteverket redovisar i en rapport tre års projektarbete mot svart arbetskraft. Projektet har lett till 360 års fängelse för inblandade och en återvinning av skatt med 2,5 miljarder kronor. 

Skattteverket inledde 2006 ett projekt för att granska svartjobb. I projektet inrättades en särskild analysgrupp för att utveckla kontrollen. I arbetet har uppgifter samlats in till en databas där man kunnat konstatera och åskådliggöra samband mellan individer, företag och transaktioner.

Genom att följa penningströmmarna har verket kunnat hitta de oegentliga transaktionerna i ett tidigare skede, innan företagen går i konkurs och ersätts av nya företag. Totalt har projektet lett till att skatter ska betalas med drygt 2,5 miljarder kronor. De brottsdomar som hittills avkunnats har medfört närmare 360 års fängelse och 660 års näringsförbud för inblandade i svartjobben. Mer än 1 200 brottsanmälningar har lämnats till åklagare under projekttiden, vilket är mer än en brottsanmälan per utredning.

Med de nya analysmetoderna har resurserna kunnat styras dit där de bäst behövs, enligt rapporten. Metoderna för att upptäcka och åtgärda fusk har förbättrats och antalet ”krockar” mellan utredningar har minskat. Rapporten konstaterar att åtminstone tre fjärdedelar av den ekonomiska brottsligheten finns i Stockholm med omnejd.

Att arbeta med registrering i databaser är enligt gällande lagstiftning bara möjligt under en begränsad period i ett projektarbete. I rapporten begär Skatteverket att få registrera uppgifter från svartjobbsutredningarna och systematiskt använda dem i det löpande arbetet.

Svartjobb kostar 66 miljarder

Skattefelet uppskattas till 133 miljarder kronor. Av dessa 133 miljarder hänför sig 66 miljarder till riskområdet svart arbetskraft. Näringslivet vittnar om att konkurrensen numera har blivit snedvriden på grund av den stora förekomsten av oseriösa företag som finns på marknaden.

Olika rapporter visar också på att aktörer inom den organiserade brottsligheten till stora delar tillhandahåller svart arbetskraft.

Källa: Skatteverket

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA