Problem i starten för ny myndighet

STATENS SERVICECENTER2013-01-23

Statens servicecenter får omfattande kritik från Riksrevisionen för hur den nya myndigheten hanterat styrning och kontroll under sin första tid. Barnsjukdomar, menar myndighetens administrative chef
Olov Rydberg.

Statens servicecenter inrättades 1 juni 2012. Avsikten är att centret ska kunna sköta administrativa uppgifter åt andra myndigheter och på så sätt spara pengar åt staten genom stordriftsfördelar. Nu har Riksrevisionen granskat hur verksamheten bedrivits sedan starten, och framför en rad anmärkningar mot internkontrollen. Bland annat har chefer attesterat sina egna kostnader och fakturor de inte haft behörighet att attestera.

Myndigheten har inte heller haft tillfredsställande kontroll över faktureringen, och de senaste månaderna har man varit tvungen att gå

igenom fakturorna och rätta till felaktigheter.

– Man får se kritiken i ljuset av att vi är en nystartad myndighet, menar Olov Rydberg, administrativ chef på Statens servicecenter. Och det tror jag att även Riksrevisionen gör. De var angelägna att komma i ett tidigt skede och hjälpa oss att se vilka brister som fanns.

Enligt Olov Rydberg var myndigheten inte fullt bemannad från start och man prioriterade då servicen åt kundmyndigheterna framför intern uppbyggnad.

– Vi ville framför allt leverera en fullgod tjänst till dem, och det har fungerat som det ska.

Riksrevisionen anmärkte också på diarieföringen, som hittills skötts provisoriskt i programmet Microsoft Excel. Under 2013 ska man dock upphandla ett specialbyggt IT-system för diariet, och alla chefer har fått utbildning om allmänna handlingar.

Olov Rydberg tror inte att Riksrevisionens rapport har skadat andra myndigheters förtroende för Statens servicecenter.

– Min bedömning är att andra statliga myndigheter har förståelse för att inte allt kunnat fungera till hundra procent från dag ett.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA