»Privatisera inte körkortsproven«

KÖRKORTSPROV2009-01-15

Körkortsexamination är en myndighetsutövning och ska därför inte ske i privat regi. Det anser fackförbundet ST i ett yttrande.

I betänkandet ”Alkolås för rattfyllerister och körkortsprov i privat regi” redovisas förutsättningarna för utformningen av ett system där verksamheten för körkortsprov helt eller delvis lämnas över till privata aktörer.

Fackförbundet STs ordförande, Annette Carnhede, är kritisk.

– Privatisering av körkortsprov innebär försämrad rättssäkerhet för dem som kör upp och ökade kostnader för staten. Körkortsprov har betydande konsekvenser för individer och bör därför hanteras av statliga tjänstemän med den öppenhet och det personliga ansvar som följer med statstjänstemannarollen.

Statliga tjänstemän har så kallat tjänstemannaansvar, vilket innebär att handläggaren kan ställas till svars om myndighetsutövningen inte har skötts korrekt. ST anser att det vid myndighetsutövning är viktigt att detta tjänstemannaansvar finns. I privat regi är det bara den juridiska personen som kan ställas till svars.

ST tycker också att utredningens analys av för- och nackdelar med körkortsprov i privat regi är för knapphändig. Viktiga principer som säkerhet och risk för ökad korruption berörs endast ytligt. Och vad förslaget innebär för öppenhet och insyn nämns inte alls. Inte heller hur överklaganden av beslut ska gå till.

Ny myndighet ansvarar för körkort

Sedan årsskiftet är det den nybildade myndigheten Transportstyrelsen som är central körkortsmyndighet. Den nya myndigheten ansvarar för tillverkning av körkort och förarbevis. Länsstyrelserna ansvarar för tillståndsgivning och återkallelse av körkort, en verksamhet som dock går över till Transportstyrelsen 1 januari 2010. Vägverket ansvarar för själva utförandet av förarprov.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av abc (ej verifierad) mån, 04/27/2009 - 20:10
Tjänstemannaansvaret avskaffades 1976.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA