Privat eller offentligt spelar liten roll
Det spelar ingen roll om en långtidssjukskriven erbjuds rehabilitering genom Arbetsförmedlingen eller genom någon privat aktör, visar en rapport från IFAU.
En rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, visar att det inte blir någon större skillnad på vare sig resultat eller kostnad om rehabilitering av långtidssjukskrivna sköts av Arbetsförmedlingen eller privata aktörer. Slutsatsen dras utifrån en utvärdering av ett projekt som genomfördes under åren 2008-2010.
Försöket med privat arbetslivsinriktad rehabilitering gjordes i fyra regioner. Cirka 4 000 personer, som varit borta från jobbet i minst två år, erbjöds slumpvis att delta i rehabilitering i Arbetsförmedlingens regi, eller genom någon privat utförare. De privata aktörerna konkurrerade om kontrakt och deltagare och fick betalt efter hur väl de lyckades få deltagarna tillbaka till arbete.
När projektet utvärderas visar det sig att nästan tre av tio deltagare hade börjat arbeta ett år efter rehabiliteringen. Andelen var lika stor för privat och offentlig rehabilitering. Också kostnaderna för privat och offentlig rehabilitering var likvärdiga.
Fakta rehabiliteringsstudie
De fyra försöksregionerna var Stockholm, Göteborg, Västerbotten och Dalarna. Cirka 20 procent av dem som lottades till privat rehabilitering valde ändå offentlig rehabilitering, vilket tagits hänsyn till i studien.
Arbetsförmedlingen har ansvar för att rehabilitera dem som inte har en arbetsgivare åter till arbetslivet. Det görs i samarbete med Försäkringskassan och en rad andra aktörer. Varje år genomgår ungefär <br>12 000 personer rehabilitering.
Källa: IFAU
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.