Praktikanter får göra anställdas jobb
Skatteverket använder Lyftpraktikanter till arbetsuppgifter som normalt utförs av anställda. Men Lyftplatser ska inte tränga undan arbetstillfällen, säger Arbetsförmedlingens verksjurist Katarina Hammarberg.
I februari uttalade sig arbetsmarknadsminister Sven Otto
Littorin om att praktik inom den arbetsmarknadspolitiska sats-
ningen Lyft inte ska ersätta ordinarie arbetsuppgifter och tränga undan rekryteringar som annars skulle ha gjorts.
Men på Skatteverket, som har dålig ekonomi, uppmanas alla chefer att leta efter arbetsuppgifter som inte är myndighetsutövning och kan utföras av Lyftpraktikanter.
– Nu finns den här möjligheten, och just nu är det en bra lösning för Skatteverket, säger Skatteverkets personaldirektör Elisabeth Bjar Söderlund.
Ersätter projektanställda
I höst är det tänkt att praktikanter ska registrera lägenhetsnummer i folkbokföringen, en uppgift som annars skulle ha utförts av projektanställda, enligt Elisabeth Bjar Söderlund.
Det handlar om 150 platser. Men eftersom arbetet beräknas ta nästan ett år, och en Lyftpraktik i normalfallet ska vara tre månader, kan Skatteverket teoretiskt sett ta emot runt 500 praktikanter.
Redan nu har ett sextiotal personer Lyftpraktik på Skatteverket, flertalet på skatteupplysningen.
STs avdelningsordförande Ing-Marie Sandin är kritisk till användningen av praktikplatser. Om arbetslösa i stället blivit anställda hade de fått bättre betalt och haft en arbetslivserfarenhet att hänvisa till, menar hon.
– Hittills är det mest äldre kvinnor med lång arbetslivserfarenhet som fått praktikplatser. Praktiken bidrar knappast till att deras cv blir bättre. Jag tycker det är skamligt av regeringen.
Ingen regeringskommentar
ST Press har sökt Sven Otto Littorin utan resultat. Hans statssekreterare Eva Uddén Sonnegård vill inte svara på frågan om det var så här det var tänkt att Lyftplatserna skulle användas.
– Det överlämnar vi åt Arbetsförmedlingen att bedöma, säger hon.
Katarina Hammarberg, verksjurist, säger att det står i Arbetsförmedlingens instruktion att myndighetens verksamhet ska utformas så att den inte bidrar till att arbetstillfällen trängs undan, såvida det inte är arbetsmarknadspolitiskt motiverat.
– Men huvudregeln är att åtgärder inte får ha undanträngande effekter.
Lyft ska vara en aktiveringsinsats i form av praktik, inte en reguljär arbetsuppgift, förklarar hon.
Katarina Hammarberg kan inte uttala sig om huruvida Arbetsförmedlingen gör felaktiga anvisningar till Lyft.
– Då måste du gå in i varje enskilt ärende och titta, eftersom varje anvisning föregås av en individuell bedömning som görs lokalt, säger hon.
Åtgärden lyft
- Lyft ska hjälpa arbetslösa att upprätthålla
kontakten med arbetslivet. Deltagarna ska använda 25 procent av
praktiktiden till att söka jobb. Deltagarna får aktivitetsstöd. De som
inte uppfyller villkoren för ersättning från a-kassan får 223 kronor
per dag före skatt. De som har rätt till a-kassa kan få högst 680
kronor per dag före skatt.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
Varför inte fackföreningar och LO reagerat tidigare är för många av oss, en gåta. Det här dumpar både löner och tar bort arbetstillfällen. Man stängde en väl fungerande salladsbar i Göteborg, för att de inte hade kollektivavtal. Här finns ingenting, Ingen lön, (0 – 8000 kr netto i olika ersättningar) Det är inte semesterberättigande, inte A-kassegrundande och inte heller får man ta del av jobbskatteavdraget, trots samma omkostnader vid "sysselsättning" som vid vanliga jobb.100 % närvaro krävs och samtidigt skall man fortsätta söka jobb. Arbetet som utförs är sådant som annars inte hinns med!? (Varför då? Har man gjort av med för mycket personal, och varför anställer man inte, om det behövs mer folk. Nej, varför ska man göra det när man kan få gratis arbetskraft, och t om. få betalt för det)
Arbetsförmedlingen förmedlar arbetslösa till Kommuner, Föreningar och Privata företag och jobbfabriker mm. Det heter att Jobb och utbildningsgarantin (JUG) är frivillig, men vad är alternativet? Man får skriva på ett kontrakt där man tillåter AF, FK, Kommuner och övriga anordnare att följa upp och diskutera ev. problem. Nu uppstår Jobbfabriker och andra lösningar, på många ställen. Här sätter man arbetslösa i div. olika program. Anordnaren som ibland tar in flera hundra personer i varje fabrik (Råvarorna är de arbetslösa) får skattefritt 225 kr/person och dag. Det handlar om många miljoner!
Förr i världen auktionerade man ut föräldralösa barn och fattighjon till den som tog emot vederbörande, Nu är det arbetslösa man får betalt för att ha som gratis arbetskraft.
Den grå arbetsmarknaden breder ut sig. Känner Herr Littorin sig nöjd? Vi som är i Fas 3 (dvs vi som har varit arbetslösa en längre tid), måste arbeta heltid för 65 % av a-kassan. Skulle Du, Littorin, vilja göra det, i hela TVÅ ÅR?! Ja, vi gör verkligen 'rätt för oss', vi arbetslösa.
räcker inte,dom kommer efter med hyran,blir vräkta och får sova i sovsäck om det är den tidet på året att det går.Under tiden blundar svenska folket för verkligheten.Att antalet självmord går i höjden bryr dom sig inte om.Dom bryr sig inte heller i utförsäkrade De Arbetslösa är likgiltiga för dom.Man kan inte skylla allt på alliansen.Men man kan skylla på de empatilösa medborgare som i egoism och av cynism röstade fram dom.