Annons:

Postterminal ska drivas med deltider

POSTEN2011-02-18

Trots fackliga protester kommer drygt fyrtio anställda på Postens terminal i Härryda få sina tjänster nedskurna från heltid till deltid. Även andra heltidstjänster i Posten ligger i riskzonen, befarar ST-avdelningen.

När arbetsgivaren presenterade sitt förslag att omvandla flertalet tjänster på terminalen till deltider lade ST och Seko ett motförslag. Fackens förslag var ett fyrtiotal heltidstjänster och färre deltider.

Frågan drevs till central förhandling, men arbetsgivaren Posten Logistik gav inte med sig. Det innebär att Härrydaterminalen kommer att ha 80-90 deltidstjänster och endast åtta på heltid, mot tidigare omkring 40 deltider och 54 heltidstjänster.

– Arbetsgivaren ville skapa en deltidsterminal, konstaterar STs Patrik Lindblad.

Deltiderna kommer att ligga på högst 80 procent, en del får bara 67 procent.

Kjell Öström i STs avdelningsstyrelse tycker att den långdragna förhandlingen ändå fick vissa positiva resultat. De som tvingas gå ned i tid får dels en löneutfyllnad i åtta månader, dels ett engångsbelopp som varierar efter uppsägningstid.

– På så sätt får medlemmarna lite tid att inrätta sina liv efter en annan inkomst. Och det var en viktig principiell fråga, för lagen om anställningsskydd ger inget skydd i form av uppsägningslön när man går från en högre anställningsgrad till en lägre.

Patrik Lindblad tror dock att det kommer att bli svårt att rekrytera personal till Härrydaterminalen, som ligger ett par mil utanför Göteborg.

– Bara arbetsresorna kommer att kosta mycket. Det blir inte så intressant när det handlar om deltidsjobb.

Kjell Öström misstänker att Härryda bara är början på en trend inom Posten att omvandla heltider till deltider.

– Det är inte osannlikt att det kommer på fler paketterminaler. ”Tidsfönstret” när arbetet ska utföras blir mindre och mindre. I scenariot framåt kommer deltidsproblematiken också på brevsidan, för att korta tiden när posten kommer in och delas ut.

Det finns inga självklara sätt att möta den utvecklingen, säger Kjell Öström. Men en möjlighet kan vara arbetsrotation och arbetsutvidgning, en annan att kombinera arbetsuppgifterna med verksamhetsbaserad kompetensutveckling.

– Det är viktigt att ha en beredskap. Det här blir kanske den största frågan för oss i avtalsrörelsen 2012.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA