Posten ska vara rikstäckande
Posten måste också i fortsättningen vara rikstäckande och uppfylla kraven på kvalitet, tillgänglighet och prissättning. Det slår kammarrätten fast i en ny dom. ST anser att kraven gör det svårt att hålla stånd mot konkurrenterna.
Posten ska ”tillhandahålla den samhällsomfattande posttjänsten” i landet, enligt ett tidigare beslut från Post- och telestyrelsen. Bland annat måste Posten kunna dela ut brev som A-post, det vill säga på ett dygn, till hela landet. Posten måste också erbjuda alla hushåll postutdelning fem dagar i veckan. De här kraven gäller inte Postens konkurrenter, vilket har fått Posten att protestera.
– Andra aktörer kan gå in och ta marknadsandelar utan att ta något ansvar alls för servicen, säger Mikael Andersson, ordförande för ST vid Posten.
Han tycker egentligen att det är positivt att Sverige har en garanterad infrastruktur. Men, menar han, det är för svårt att uppfylla de kraven när konkurrensen är hård och Posten också måste klara statens vinstkrav.
– Vi har konkurrens på alla lönsamma delar av verksamheten. Men i områden där det är kostsamt och utdelningen är förlustdrivande är vi alldeles ensamma.
Posten har därför överklagat beslutet från Post- och telestyrelsen och menar att den samhällsomfattande tjänsten i dag uppfylls gemensamt av alla marknadens aktörer. Men Förvaltningsrätten i Stockholm avslog överklagandet, och nu har alltså kammarrätten kommit fram till samma beslut.
– Kraven gör att Postens ekonomi blir alltmer pressad. Vi närmar oss en brytpunkt där det helt enkelt inte går mer, säger Mikael Andersson.
– Till slut är det brevbärarna som betalar priset, och de gör det med sina kroppar. En människa kan inte springa i trappor hur snabbt som helst. Till slut tar det stopp, säger han.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.