”Positivt ombilda bolag till myndighet”
Stefan Carlsson, utredare och tidigare vd i Apoteket, är positiv till regeringens förslag att omvandla Apotekens Service AB till en myndighet. Det är första gången ett statligt bolag görs om till myndighet.
– Det här är en dellösning på vägen till det jag föreslog, säger Stefan Carlsson, landshövding i Kalmar län.
Stefan Carlsson föreslog i våras en stor omstrukturering av statliga verksamheter på vård- och omsorgsområdet. En del i omgörningen var att bilda en myndighet för statlig IT och infrastruktur inom vård och omsorg, och i den skulle det statliga bolaget Apotekens Service AB ingå.
Regeringen föreslår nu i en departementspromemoria att en ny myndighet, Myndigheten för apoteks- och vårdinfrastruktur eller Inframed inrättas 1 januari 2014. Men verksamheten blir inte så omfattande som Stefan Carlsson tänkt. Inframed ska till en början enbart driva den IT-struktur och den apoteksservice som Apotekens Service AB sköter i dag. Vad som ska ske därefter får analyseras steg för steg, enligt regeringen.
Stefan Carlsson är positiv.
– Det är väldigt klokt att bygga vidare på den organisation som har hand om apotekens infrastruktur.
Apotekens Service AB bildades 2009, i samband med avregleringen av den svenska apoteksmarknaden. Bolaget tog över databaser, register och IT-infrastruktur från statliga Apoteket, och fick i uppgift att serva alla aktörer på lika villkor.
Men tre år efter starten har regeringen alltså kommit på andra tankar. Apoteket Service AB anses nu inte uppfylla regeringens kriterier för att lägga en verksamhet i ett bolag, såsom vinstkrav och marknadskonkurrens.
Ett annat skäl till förändringen är att den nya myndigheten med tiden ska kunna få fler arbetsuppgifter, såsom Stefan Carlsson föreslagit. Den ska bli en samlad, nationell infrastrukturmyndighet för vård och omsorg, efter mönster från myndigheter som nyligen bildats i Norge och Danmark.
Då behövs en större flexibilitet i den politiska styrningen än vad aktiebolagslagen tillåter, skriver regeringen i sin promemoria. Och eftersom verksamheten kommer att hantera alltmer offentlig information är det en fördel att offentlighetsprincipen gäller, anser regeringen – ett argument som flertalet remissinstanser framförde redan före bolagsbildningen.
Stefan Carlsson instämmer i behovet av en myndighet. Den utveckling han skisserade i sin utredning hade inte varit möjlig i det nuvarande bolaget, anser han.
– Med en myndighet får man dels en skattefinansierad bas, dels får staten lättare att agera mot de behov som finns i kommuner och landsting.
Enligt förslaget ska Inframed, med omkring hundra anställda, placeras i Stockholm och ledas av en styrelse. Administrationen ska skötas av nybildade Statens servicecenter.
I promemorian konstateras att politikerna genomfört omkring 25 bolagiseringar av verksamheter i statliga myndigheter de senaste 30 åren. Men fram till nu har det inte funnits ett enda exempel på det omvända, att ett bolag omvandlas till myndighet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.