Annons:

Positivt med central löneförhandling

ARBETSMARKNAD2014-02-14

I länder där lönen sätts i centrala förhandlingar hamnar färre unga i utanförskap. Det visar en ny rapport från Svenska institutet för europapolitiska studier, Sieps.

Enligt Sieps finns omkring 15 miljoner unga som lever i utanförskap i EU i dag.

De är mellan 15 och 24 år och saknar jobb, utbildning eller praktik. I Europa håller begreppet ”neets” på att etableras för gruppen. Det står för ”not in education, employment or training”.

I tidigare studier av gruppen har det framkommit att familjebakgrund, utbildningsnivå och hälsa är av stor vikt vad gäller risken för utanförskap.



Nu visar Sieps att även graden av centraliserade löneförhandlingar i ett land har betydelse. Ju högre grad av decentraliserade löneförhandlingar, desto fler ungdomar i utanförskap.

”Resultatet kan innebära att centraliserade löneförhandlingar i större utsträckning genererar en mer moderat löneutveckling, vilket medför att de som står utanför arbetsmarknaden i större utsträckning kan få jobb”, skriver rapportförfattarna Monika Hjeds Löfmark och Jonas Eriksson.

Andra faktorer som har betydelse för andelen unga i utanförskap är kostnaderna för att starta företag och regleringar för företagare. Liksom hur lärlingsutbildningen i olika länder är utformad.

Andelen "neets " i olika länder 2012 (%)

Bulgarien 21,5

Grekland 20,3

Portugal 14,1

Storbritannien 14,0

Finland 8,6

Sverige 7,8

Tyskland 7,7

Danmark 6,6

Österrike 6,5

Nederländerna 4,3

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA