Annons:

"Positivt leva på mindre ort"

NYHET2005-02-22

Nya myndigheter har reflexmässigt placerats i Stockholm de senaste åren, säger Patrik Johansson, Glesbygdsverket. Han efterlyser en mer nyanserad debatt om omlokaliseringen.

I Patrik Johanssons hemstad Östersund skakar man på huvudet åt många av de negativa reaktionerna till att flytta ut statliga myndigheter. Perspektivet anses konstigt och de mediauttalanden som gjorts angående erfarenheter från tidigare omlokaliseringar tycker många Östersundsbor är väl negativa.

– Att STs ordförande uppmärksammar hur enskilda statsanställda drabbas av en flytt är helt riktigt, säger han. Men något av det positiva med att leva på en mindre ort borde också lyftas fram i debatten.

Patrik Johansson är vice ordförande för ST inom Glesbygdsverket, som ligger i Östersund och arbetar med glesbygds-, skärgårds- och landsbygdsperspektiv.

Genom försvarsbeslutet försvinner en stor del av de drabbade orternas arbetsmarknad – för Östersund rör det sig om närmare fem procent. Då måste staten använda de verktyg som finns – att flytta om statliga jobb och uppmuntra företagande, menar han.

– Vi har en myndighetsstruktur som är otroligt koncentrerad till Stockholm. Den som vill göra karriär inom staten är hänvisad till detta enda ställe.

Bortsett från regionala myndigheter finns 391 statliga myndigheter, fortsätter han. Antalet huvudkontor är 170 och 72 procent av dem ligger i Stockholm. Av 88 nybildade myndigheter mellan 1992 och 2002 har 74 procent hamnat i Stockholm.

Talet om framtida rekryteringsproblem tror man inte på inom Glesbygdsverket. Enligt Patrik Johansson har hans arbetsgivare aldrig haft svårt att få kvalificerad personal. Sökande hör av sig från hela landet.

– Men man ska vara ärlig med att myndigheterna tappar i fart under omflyttningsperioden och att det då kan bli en kompetensförlust.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA