
Politiker förlorar semester i nytt avtal
En ändring i det centrala avtalet gör att ST-medlemmen Linda Snecker förlorar flera semesterdagar på grund av sitt uppdrag som fritidspolitiker. »Vill staten inte ha fritidspolitiker i sin organisation?« undrar hon.
– De ringde från personalavdelningen och talade om att jag redan hade förlorat två av årets semesterdagar. Och om jag var borta en enda dag till skulle jag förlora en tredje dag.
Linda Snecker arbetar på Linköpings universitet och har kommunpolitiska förtroendeuppdrag för Vänsterpartiet. Fram till i år har avtalet gett semesterrätt när hon är ledig från jobbet för sina uppdrag. Men i det senaste villkorsavtalet på myndighetsområdet togs
semesterrätten bort för fritidspolitiker.
Enligt STs ombudsman Marie-Therese Gyllhede gick facket med på försämringen för att i stället få bättre semesterrätt för föräldralediga som tidigare hade en karenstid på tre månader.
– Att få bort karenstiden bedömdes som värdefullt eftersom föräldralediga är en stor grupp, säger hon.
Men Linda Snecker anser att villkorsförändringen är negativ för demokratin.
– Vill staten inte ha politiker i sin organisation? Vi fritidspolitiker är ju stommen i demokratin.
Linda Snecker är tjänstledig två till tre dagar i veckan för sina politiska uppdrag. Därmed kommer hon att förlora åtta semesterdagar på ett år, har hon räknat ut.
– Jag fyllde 30 nyligen och var jätteglad för att jag då fick fler semesterdagar, 31 dagar. Men jag ska tydligen jobba jämt, för att jag är politiskt engagerad.
I en debattartikel i Östgöta Correspondenten föreslår Linda Snecker och ST-sektionens ordförande Gabriel Thott att universitetet sluter ett lokalt avtal om att förtroendevalda får behålla sina semesterdagar.
Semesterregler på övriga arbetsmarknaden
- I det privata näringslivet gäller enbart semesterlagen, som inte ger rätt till semester vid ledighet för politiska uppdrag.
- I den kommunala sektorn kan enskilda kommuner och landsting ge ledighet utan löneavdrag för sådana uppdrag, och då får man också rätt till semester.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.