Politiker bort från högskolestyrelser

HÖGSKOLAN2007-01-25

Högskolestyrelserna ska avpolitiseras. Universitet och högskolor ska få mer inflytande över vilka som ska sitta i respektive styrelse. Det föreslår regeringen i en proposition.

Sveriges universitet och högskolor bör vara en fri, självständig kraft i samhällsutvecklingen. Ett lärosäte kan själv bäst bedöma vem som lämpligast leder styrelsens arbete och hur den ska vara sammansatt, säger utbildningsminister Lars Leijonborg i ett pressmeddelande.

Rektor ska kunna vara ordförande om högskolan så önskar och det ska också bli möjligt att ha mindre styrelser.

Enligt propositionen, som kom i dag, ska styrelsernas sammansättning så långt möjligt föreslås av respektive lärosäte. Regeringen kommer dock att även i fortsättningen kunna försäkra sig om att de uppdrag som läggs på högskolan utförs med god kvalitet, heter det.

Propositionen ingår i regeringens generella politik att reformera utnämningsmakten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA