Annons:

Poliser ersätter civilanställda

POLISEN2014-12-03

Inga civilanställda får förlängt vikariat när Skånepolisen ska spara. I stället får nyanställda poliser hoppa in. ”Våra medlemmar är ledsna och besvikna”, säger Lise-Lotte Lindberg, ordförande för ST inom Polisen i Skåne.

Polisen i Skåne har ett besparingskrav på 20 miljoner kronor. Därför har myndigheten – och den nya regionledningen – beslutat att inte förlänga civilanställdas vikariat. Anledningen till att det är så pass många vikariat är att det har rått anställningsstopp.

Det handlar om tjänster i polisens kontaktcenter, arrest, gränskontroll och reception. I medierna cirkulerar en siffra på att 80 civilanställda inte kommer att få sina vikariat förlängda:

− Men vi är inte färdiga än. Vi är inte överens om numerären. Det var drygt 100 från början, säger Lise-Lotte Lindberg.

Nu sitter ST tillsammans med arbetsgivaren i en partsgemensam arbetsgrupp och diskuterar hur många funktioner som ska ersättas av poliser. Dels går de igenom listor och tittar på hur många som lasas in enligt lagen om anställningsskydd, dels finns det en del tjänster där poliser inte kan gå in och ersätta.

− Vem som helst kan inte vara controller eller servicetekniker med elbehörighet, exempelvis, säger Lise-Lotte Lindberg.

Hon är kritisk till hur det hela skötts. Den grundläggande orsaken är de kraftiga besparingar som legat på Skånepolisen, tillsammans med politikernas krav på att landet ska ha 20 000 poliser.

− Men man hade kunnat använda resurserna på ett bättre sätt de senaste åren. Vi har haft kraftiga restriktioner om att inte anställa civila. I stället har man helt hejdlöst använt timvikarier, till stora kostnader. Om man hade anställt från början hade kostnaderna inte blivit lika stora.

Hon säger att missnöjet är stort bland de nyutexaminerade poliser som nu får ta civilanställdas jobb.

− Det är inte det de har utbildat sig för under flera år. De är unga och hungriga och vill ut på gatan. De kan säkert ta med sig erfarenheter från de här tjänsterna som de har nytta av. Men det är i första hand civilanställda som behövs på dessa tjänster. Nu måste vi dessutom utbilda poliserna i ett visst antal dagar eller veckor. Det kostar också pengar.

Jarl Holmström, tillförordnad länspolismästare i Skåne, håller med.

− Så här efteråt kan jag tycka att vi har varit för tillåtande med både timanställda och vikarier. När vi har anpassat organisationen hoppas jag att det skapas utrymme för att använda tillsvidareanställningar på ett sätt som vi behöver. Men det kommer inte att ske i vår.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Polisen Ekonomi
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA