Polisen föreslås få 7,1 miljarder mer på tre år
Regeringen föreslår att anslaget till polisen höjs med sammantaget 7,1 miljarder kronor de närmaste tre åren. Men kräver också förbättringar i arbetsmiljön och bättre karriärvägar.
En av nyheterna i den kommande höstpropositionen är att regeringen föreslår höjda anslag till Polisen: 2 miljarder kronor för 2018, 2,3 miljarder 2019 och 2,8 miljarder 2020.
Enligt regeringen motsvarar tillskottet under 2018 kostnaden för omkring 2 200 polisanställda.
Men med pengapotten kommer också en rad krav. Ökat anslag ska leda till ökad trygghet och fler uppklarade brott och ge myndigheten förutsättningar att förstärka gränspolisen och arbetet mot terrorism, skriver regeringen.
Dessutom får Polismyndigheten i uppdrag att tillsammans med de fackliga organisationerna, däribland ST, hitta sätt för att förbättra arbetsmiljön och skapa fler karriärvägar för polisanställda.
”Vi måste utbilda fler poliser, men vi måste också se till att Polismyndigheten är en attraktiv arbetsgivare, så att vi kan behålla den personal som finns. De ökade resurserna och det nya regeringsuppdraget lägger en bra grund för det”, skriver justitie- och inrikesminister Morgan Johansson i ett pressmeddelande.
Uppdraget innebär också att Polismyndigheten ska återrapportera kring den organisatoriska, fysiska och sociala arbetsmiljön, arbetsbelastningen och utsattheten för hot och våld.
Dessutom ska Polismyndigheten ta fram en strategisk plan för att öka utvecklings- och karriärvägar inom myndigheten.
”Vi kan nu fortsätta utveckla polisnärvaron ytterligare i våra lokalpolisområden, fullfölja den stora satsning som redan påbörjats i våra särskilt utsatta områden och ytterligare förstärka utredningsverksamheten. Vi kommer också att kunna öka takten i arbetet med att uppgradera polisyrket och förbättra arbetsvillkoren för våra anställda”, skriver rikspolischef Dan Eliasson i ett pressmeddelande.
Uppdraget ska slutredovisas 1 november 2018.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.