Polisen dementerar it-brister

POLISEN2017-10-06

När rikspolischef Dan Eliasson 2015 tog beslut om att använda en icke godkänd krypteringsmetod då ett privat företag skulle få tillgång till hemlig information, gjorde han det trots Försvarsmaktens avrådan, uppger Ekot. Polisen skriver på sin hemsida att Ekot har fel.

Förra månaden uppgav Ekot att rikspolischef Dan Eliasson struntat i säkerhetsskyddsförordningen när han beslutade om att använda en krypteringsmetod som inte var godkänd av Försvarsmakten.

Krypteringen ska ha använts för att ge ett privat företag tillgång till hemlig information i Polisens lönesystem.

Enligt nya uppgifter till Ekot ska Dan Eliasson ha tagit beslutet trots att han fick nej från Försvarsmakten. Rikspolischefen vill inte svara på Ekots frågor.

”Det handlar i grunden om att vi inte vill berätta en massa saker och detaljer om hur vi hanterar saker och ting inom Polismyndigheten”, säger i stället Fredrik Bouvin, chef för drift- och infrastruktur på Polisens it-avdelning till Ekot.

På sin hemsida uppger Polisen att Ekot har tolkat uppgifterna fel.

”Försvarsmakten är inte den instans som godkänner polisens användning av tekniska lösningar eller krypteringslösningar”, skriver Tomas Landeström, chef för Polismyndighetens it-avdelning i en kommentar.

Också han understryker att Polisen inte kan ge ”några mer detaljerade kommentarer”. Det på grund av säkerhetsskäl.

Artikeln är uppdaterad från en tidigare version.

Dan Eliasson, rikspolischef.
Bild: Lars Hedelin
Dan Eliasson, rikspolischef.
Tomas Landeström, it-chef på Polisen.
Bild: Lars Hedelin
Tomas Landeström, it-chef på Polisen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA