Polisen backar om återbetalning av ersättning
Runt 80 civilanställda fick återkrav på lönen sedan arbetsgivaren gett fel information om hur de skulle rapportera sin förrättning. Nu backar Polisen och de slipper betala.
Ett åttiotal civilanställda hade kommenderats från sina tjänster på andra orter till arbete vid regionledningscentralen i Umeå i samband med myndighetens omorganisation.
När de skulle redovisa sin förrättning gav arbetsgivaren felaktig information, vilket ledde till att de fick för hög ersättning.
Som Publikt tidigare rapporterat krävde Polisen att de anställda skulle betala tillbaka pengarna. För vissa av dem var beloppen femsiffriga.
Men nu backar Polisen.
I ett mejl som Publikt har tagit del av, skriver HR-avdelningen i region nord nu att det är »Polismyndighetens inriktning att ej återkräva de aktuella löneskulderna«.
Eftersom det bland annat blev betydligt längre kommenderingar än det var tänkt, hade varken chefer eller medarbetare fått rätt utbildning i hur förrättningen skulle redovisas, och därför väljer myndigheten att backa, säger Pernilla Filén, chef för HR i region nord.
– Vi har haft en dialog och funderat utifrån olika perspektiv, och just utifrån den särskilda situation som rådde så har vi valt att inte kräva tillbaka några pengar.
Beslutet är än så länge preliminärt eftersom myndigheten inte gått igenom varje enskilt fall, enligt mejlet. Men det är mest en formalitet, säger Pernilla Filén.
– Vi har redan kommunicerat till var och en av de berörda att ingen kommer att behöva betala tillbaka, säger hon.
För ST-medlemmen Mona Litzell är det hela ändå inte över. Som Publikt tidigare rapporterat upptäckte hon att arbetsgivaren utan förvarning hade dragit runt 10 000 kronor på en av hennes månadslöner, efter att hon hade varit kommenderad till Umeå från Östersund.
Det har lett till en tvist mellan ST och arbetsgivaren. STs regionala ombudsman Jorma Niska krävde ett skadestånd på 20 000 kronor.
– Jag anser att arbetsgivaren genom att dra de här pengarna utan att ha pratat med medarbetaren sannolikt gjort sig skyldig till brott mot kvittningslagen, säger Jorma Niska.
Tvisteförhandlingen har nu landat i oenighet och är överlämnad till central nivå eftersom Polisen inte vill betala skadestånd.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.