Annons:

Polarforskning hotad utan Oden

SJÖFARTSVERKET2011-08-30

Svenska polarforskare protesterar mot Sjöfartsverkets beslut att hålla isbrytaren Oden hemma kommande vintrar. Det hotar forskningen om Antarktis, anser de.

Isbrytaren Oden har länge använts för forskningsexpeditioner i Arktis, och sedan några år även i Antarktis på södra halvklotet. I Amundsenhavet vid Antarktis finns mätbojar utplacerade, och resultaten från dem riskerar att frysa inne. Sjöfartsverket har nämligen beslutat att hålla Oden hemma under vintertid, på grund av de senaste årens stränga isvintrar.

Enligt ett pressmeddelande från Göteborgs universitet är Amundsenhavet högaktuellt för klimatforskningen, eftersom ismassorna där smälter i snabb takt och det finns en risk att glaciärerna kollapsar. ”Då skulle havsnivån stiga med fem-sex meter”, säger Anna Wåhlin på institutionen för geovetenskap vid Göteborgs universitet.

Hon reser i mitten av september till ett internationellt forskarmöte för att diskutera den uppkomna situationen. Antarktisforskare från Sverige, Norge, USA, Danmark och Storbritannien hade planerat för fortsatt forskning med Oden.

Isbrytarens närvaro i Antarktis är också nödvändig för att bryta en ränna till den amerikanska forskningsstationen McMurdo, till vilken alla förnödenheter till Antarktis skeppas in. Det har föranlett USAs och Nya Zeelands utrikesministrar, Hillary Clinton och Murray McCully, att vädja till Sjöfartsverket om att låta Oden användas i Antarktisforskningen även i fortsättningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA