Annons:

Planerar inför terrordåd

STATEN2008-02-05

Elva myndighetschefer arbetar med att ta fram en operativ handlingsplan mot terrorism. Syftet är en tydligare rollfördelning om Sverige skulle drabbas av terrordåd.

– Det gäller för det svenska samhället att vara väl förberett för alla typer av hot och riskbilder. Terrorismen är ett av de nya och ett av de värsta hoten, säger Kustbevakningens chef Hans Lindqvist till Sydsvenskan.

Sedan i fjol arbetar justitiedepartementet på en nationell svensk handlingsplan för terrorbekämpning. I direktiven ingår att den ska utgå från rättssäkerhet och respekt för mänskliga rättigheter. Planen ska presenteras för regeringen i maj.

Säpo-chefen Anders Danielsson är ordförande för Samverkansrådet mot terrorism och huvudansvarig för planen.

– Skulle det inträffa terrorbrott måste hela samhället dras in. När elva myndigheter tar fram en gemensam hotbild måste vi också enas om våra respektive förmågor. Vi är bra på olika saker. Men vi måste vässa oss, stå på tårna, i tid se vilka brister som finns, säger Anders Danielsson till tidningen.

Rikspolisstyrelsen och Säpo ska ha det överordnade ledningsansvaret om Sverige drabbas av ett terrordåd – också för personal från andra myndigheter. Den grundläggande tanken bakom handlingsplanen är att Sverige ska vara väl förberett också i händelse av större terrorangrepp.

Fakta · Samverkansrådet mot terrorism

I samverkansrådet ingår cheferna för Säpo, Rikspolisstyrelsen, Riksåklagaren, Kustbevakningen, Försvarsmakten/Must, Försvarets radioanstalt, Socialstyrelsen, Ekobrottsmyndigheten, Krisberedskapsmyndigheten, Tullverket och Migrationsverket.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA