Planerar centrum för arbetslivsfrågor

FORSKNING2008-10-31

Stockholms universitet, Kungliga Tekniska Högskolan och Karolinska Institutet vill starta ett gemensamt centrum för arbetslivsfrågor nästa år.

Fyra professorer är överens om att skapa ett centrum för att sprida kunskap inom arbetslivsområdet, hålla seminarier och konferenser, samt utbilda blivande chefer, berättar Du & Jobbet. Enligt Lennart Levi, professor emeritus vid KI och riksdagsledamot för centerpartiet, finns det ett tomrum som behöver fyllas sedan Arbetslivsinstitutet lades ner. Enligt Du & Jobbet är det Lennart Levi som har tagit initiativet till de nya planerna.

– Det handlar om att bygga upp ett nätverk. Det kommer inte bli en byggnad med pelare, tanken är att hjärnorna ska kopplas samman, säger Lennart Levi till tidningen.

På KTH är det Lena Mårtensson, professor i industriell arbetsvetenskap som deltar i projektet:

– Det ligger i tiden att knyta samman kompetenser. Vi skulle kunna arbeta tillsammans med att sprida budskapet om att det finns arbetsförhållanden där alla kan vara kvar till pensionen med hälsan i behåll, säger hon.

Målet är att centrumet ska bli en remissinstans för regeringen i arbetslivsfrågor, sprida kunskap och hålla i olika konferenser och seminarier. Lena Mårtensson betonar vikten av att utbilda blivande civilingenjörer och civilekonomer.

– Vi känner ett stort ansvar för att de får med sig kunskap om människor i arbetslivet. På KTH utbildar vi en tredjedel av alla civilingenjörer i landet och de flesta blir chefer inom två år.

Från KI deltar också professor Danuta Wasserman och från Stockholms universitet professor Torbjörn Åkerstedt. De har redan sökt 27 miljoner kronor från regeringen, uppger Du & Jobbet. I regeringens forskningsproposition finns det tänkta centrumet med som ett exempel på projekt som Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap, FAS, kan stödja.

– Det är intressant med den här typen av större satsningar. Men det är också viktigt att de håller hög vetenskaplig kvalitet. Alla som söker stöd från oss efter en utlysning prövas av en internationell granskningsgrupp, säger Kenneth Abrahamsson på FAS till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA