
Planer på flexkontor oroar
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har infört flexkontor, utan fasta arbetsplatser.
Nu står Försäkringskassan på tur.
”Folk är jätteupprörda. Vår uppfattning är att alla ska ha rätt till en egen arbetsplats”,
säger Siv Norlin, STs ordförande på Försäkringskassan.
När Försäkringskassans huvudkontor med 1 200 anställda flyttar till
Telefonplan om drygt ett år införs aktivitetsbaserade arbetsplatser, så kallade flexkontor. De anställda har inte en fast arbetsplats, utan sätter sig vid det bord som är ledigt.
Det är inte någon bra lösning, menar Siv Norlin, som är STs ordförande på Försäkringskassan.
– Vi har ett stressigt arbetsliv. Att då varje morgon komma till jobbet och börja med att fundera på var jag ska sätta mig, det är ett ökat stressmoment.
I dag är det väldigt mycket som är individuellt och det tar ju tid att ställa in skrivbord, stol och ta fram de hjälpmedel som man är van vid, säger hon.
Flexkontor ger ofta lägre hyror, eftersom det behövs mindre kontorsyta för samma antal personer. Tanken är att de som inte sitter så ofta vid skrivbordet kan lämna plats åt andra.
Men ledningen på Försäkringskassan uppger att främsta anledningen är att miljön ska anpassas bättre till de olika behov de anställda har under en arbetsdag.
– Det kan vara minst lika stressande att ha en arbetsmiljö som inte är anpassad till att exempelvis nätverka, som att inte veta var du ska sitta, säger HR-chefen Lars-Åke Brattlund.
På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, infördes flexkontor i juni i år, i samband med flytten från Kungsgatan till Fleminggatan i Stockholm. Tidigare hade de flesta egna rum, men nu sitter 200 anställda i flexkontor. Ingrid Krook är en av dem.
– Det är både och. Det blir lättare att samarbeta, men koncentrationen fungerar bättre i eget rum, säger hon.
Själv kommer hon lite senare till jobbet om dagarna, men har ännu inte blivit utan plats. Några gånger har hon dock fått sitta i den tysta zonen, där hon helst inte vill vara eftersom hon tar emot många samtal.
– Det kan vara lite stressigt, säger Ingrid Krook.
Hon räknar med att det tar ungefär tio minuter att komma i ordning om morgnarna och lika lång tid för att plocka ihop.
Eget rum ger bäst tillfredsställelse, följt av flexkontoret, som ger bäst hälsa, enligt Christina Bodin Danielsson, arkitekt, som har jämfört olika kontorstyper. Men forskningen är knaper, både i Sverige och internationellt.
– Jag tror inte att flexkontor lämpar sig för alla typer av kontorsarbete, men jag har inte studerat det specifikt, säger hon.
Flexkontor
- Inga fasta arbetsplatser finns, utan alla sätter sig där det är ledigt.
- Kontoret har olika miljöer: ett traditionellt kontorslandskap, vardagsrumsliknande rum med fåtöljer eller soffor att jobba i, fler mötesrum än på vanliga kontor och ofta även en tyst zon. Där ska mobilen vara avslagen och ingen får prata.
- Dator och arbetsmaterial förvaras i personliga skåp.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
När du tänker och exempelvis formulerar en text, så behöver du ha kvar början på meningen, så att du kan avsluta den, men också vad du tidigare har skrivit och vart du är på väg, så att det blir sammanhängande.
Om du ska skriva i ett kontorslandskap så blir du avbruten var elfte minut, enligt en amerikansk studie. Det motsvarar 43 gånger under en arbetsdag. Och varje gång tar det upp till 25 minuter att komma tillbaka mentalt till den ursprungliga arbetsuppgiften.
Den som arbetar med exempelvis layout eller bokföring uppgifter behöver inte hålla kvar information i arbetsminnet på samma sätt som den som skriver. När bilden är placerad på sidan eller verifikationen är bokförd behöver de inte behålla informationen i arbetsminnet.
Och då ska man komma ihåg att arbetsminnet kontinuerligt tar emot information och att det ständigt raderar den för att ge plats åt ny. Ett exempel: om du ska ringa ett telefonnummer du inte kan, så måste du memorera det tyst till sista siffran är inknappad. Om någon frågar dig vad du ska ha till lunch under den processen, raderas telefonnumret när du svarar på frågan.
Så svaret på frågan om vi ska oroa oss eller inte beror på vad vi arbetar med. Och det finns mycket som talar för att alla arbetar sämre i kontorslandskap - även de som säger att de trivs med det.