Persondatabas i EU försenas

VISUM2006-10-30

Införandet av EUs nya system för visuminformation, VIS, är försenat minst ett år. Enligt ett förslag från EU-kommissionen kan VIS tas i drift tidigast den 28 maj 2008.

VIS (Visa Information System) skulle enligt planerna ha blivit verklighet våren 2007. En viktig orsak till förseningen är att Europaparlamentet och EU-kommissionen ännu inte har antagit den förordning som ska reglera VIS.

Huvudsyftet med VIS är att förbättra den gemensamma viseringsverksamheten, men också att underlätta kampen mot terrorism, illegal invandring och att sökande som får avslag söker visum i det ena landet efter det andra.

Systemet ska omfatta alla Schengenländer. År 2008 kan också de nya EU-länderna och Schweiz vara medlemmar i Schengen-samarbetet. Varje lands anslutning till samarbetet kommer dock att prövas var för sig. Även Storbritannien och Irland ska anslutas till VIS, men deras deltagande i informationsutbytet kommer att begränsas.

VIS får en central databas som ska lagra personuppgifter, fotografier och biometrisk information i form av fingeravtryck från båda händernas alla fingrar. När VIS är fullt utbyggt kommer systemet att innehålla information om 80–100 miljoner individer. Det innebär att VIS kommer att bli en av världens största databaser.

Medlemmar i Schengensamarbetet



Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Portugal, Spanien, Sverige, Tyskland och Österrike.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA