Personalen förstår inte nedläggning

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2013-10-10

Personalen på behandlingshemmet i Granhult är chockade och bestörta över att Statens institutionsstyrelse vill lägga ned en väl fungerande institution. 32 tillsvidareanställda och 12 vikarier riskerar att bli av med jobbet.

Granhult har sex låsbara och sex öppna behandlingsplatser för pojkar i åldern 16 till 20 år. Institutionen är främst inriktad på behandling mot missbruk och kriminalitet. Nu föreslår Statens institutionsstyrelse, SiS, att institutionen ska läggas ned under 2014.

Enligt Christer Larsson, STs representant på arbetsplatsen, ligger Granhult hittills under året över beläggningsmålet som är 88 procent. Han berättar att samtliga kunder inom socialtjänsten har uppgett i de uppföljningsenkäter som SiS gör att de skulle förorda placering på institutionen i ett liknande ärende. I institutionens egen elevenkät uppger alla pojkar att de är nöjda med behandlingen.

− Det är ju konstigt att lägga ned någonting som fungerar så bra, säger han.

Johan Larssonär alkohol- och drogterapeut på Granhult. Han är förvånad och besviken.

− De som beslutar pratar om att sy in kostymen. Men vi förstår inte, varför just vi? Om vi hade haft dålig beläggning, inte uppfyllt målen eller hade haft taskig ekonomi, då hade man haft mer förståelse. Men vi känner att vi gör ett jättebra jobb och når fram till eleverna.

Christer Larsson är kritisk till att ”två verksamhetschefer skådat i sina spåkulor” och att de inte har diskuterat alternativa lösningar, vare sig med facket eller med personalen i övrigt.

− De skjuter bra behandling i sank.

Han frågar sig vad som hände med det som står i strategiplanen för 2013-2015 om en öppen och tydlig kommunikation och respekt för alla individer och kompetenser.

Institutionen har ett lokalkontrakt som löper till 2024. Den låsta avdelningen på Granhult etablerades så sent som för några år sedan.

− Det är kapitalförstöring att lägga ned en fungerande institution för ungdomar med så pass svåra problem, anser Christer Larsson.

SiS har motiverat förslaget om nedläggning med att socialtjänsten i allt mindre omfattning efterfrågar öppna platser. Samtidigt har Granhult haft högre beläggning på de öppna platserna än på de låsta.

”Efter en samlad bedömning för hela ungdomsvården har vi kommit fram till förslaget att avveckla ungdomshemmet Granhult”, skrev Robert Stenbom, verksamhetsdirektör för verksamhetsområde SiS ungdomsvård norr i ett pressmeddelande.

Arbetsgivaren och ST ska träffas 17 oktober.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi ST SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA