Pensionärer blev konsulter

OMLOKALISERING2008-09-29

Omlokaliserade myndigheter har hyrt in före detta anställda som konsulter. Kostnaden för att anlita tidigare anställda som samtidigt har pension har uppgått till mångmiljonbelopp.

När staten 2005 beslutade att omlokalisera ett 20-tal myndigheter för att kompensera för neddragningar inom försvaret valde många medarbetare att inte följa med sin arbetsgivare. De som var över 60 år kunde välja pensionslösningar som gav 70 procent av lönen i pension.

Konsumentverket har valt att anlita sex av sina pensionerade medarbetare som konsulter efter flytten, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

– Naturligtvis märks det att det har försvunnit väldigt mycket kompetens från myndigheten. Men det har också förts in väldigt mycket nytt, säger verkets personalchef Ann-Charlotte Jakobsson till radion.

Som konsulter har de tidigare medarbetarna haft både sin pension och arvode för sitt arbete. Också Naturvårdsverket och Folkhälsoinstitutet har lejt in medarbetare som gått i pension som konsulter, för att komma åt kompetens som gått förlorad efter omlokaliseringarna.

Folkhälsoinstitutet har anlitat ett tiotal av de tidigare medarbetarna på konsultbasis, berättar personalchefen Jan Kallin:

– Anledningen är helt enkelt att de besitter sådan kompetens som inte finns möjlighet att rekrytera på arbetsmarknaden i dag.

Kostnaden för Folkhälsoinstitutet har uppgått till mellan 10 och 15 miljoner kronor för att ha pensionerade experter som jobbar 30 procent, med ersättning för heltid.

– Vi får inte någonting utfört för de första 65-70 procenten. Det måste vi acceptera, så ser spelreglerna ut på arbetsmarknaden. Vi har gått in i detta fullständigt medvetna om situationen. Det allra bästa hade varit om de hade följt med till Östersund, säger Jan Kallin till radion.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA